Peltikaton huolto – tärkeimmät periaatteet

Peltikaton käyttöikä voi vaihdella hyvinkin paljon riippuen siitä, miten hyvin siitä on pidetty huolta. Näillä huolto-ohjeilla varmistat peltikattosi täyden käyttöpotentiaalin.

Peltikaton puhtaanapito ehkäisee pinnoituksen kulumista

Vaikka peltikatto onkin pääpiirteissään helppohoitoinen, hyvällä ja säännöllisellä huollolla on paljon vaikutusta sen käyttöikään. Ilman huoltoa jäänyt peltikatto saattaa olla vaihdon tarpeessa jo alle 20 vuodessa, kun taas siistinä ja toimivana pidetty peltikatto voi kestää reilusti yli 50 vuotta.

Peltikatteita on myös erilaisia paksuuden, materiaalin ja kuvioinnin suhteen, ja niiden kestävyyksissä on eroja. Kestävin näistä on konesaumattu peltikatto, jonka elinkaari voi hyvällä huollolla jatkua jopa sataan vuoteen asti.

Peltikatolle tyypillisiä ongelmia ovat pinnoitteen kuluminen, ruoste ja näiden molempien aiheuttama reikiintyminen. Katon puhtaana pitäminen roskista ja irtoliasta ehkäisee kaikkia näitä, sillä silloin katon pinta pysyy kuivempana. Vastamaalatun peltikaton pitää yleensä puhtaana jo pelkkä sadevesi, mutta mitä enemmän pinnoituksen uusimisesta on aikaa, sitä enemmän peltikaton puhdistukseen on panostettava.

Jotta ongelmilta vältytään, peltikaton huollossa on muistettava säännöllisyys. Jokavuotisten kevät- ja syyshuoltojen avulla päästään jo pitkälle ja ehditään reagoida katolla tapahtuneisiin muutoksiin ajallaan.

Peltikatolle säännöllisesti tehtävät toimenpiteet

  • Katolla käynti ja katon kunnon tarkastus kaksi kertaa vuodessa. Tarkkaile mahdollisia naarmuja, painumia ja ruostekohtia peltikatossa. Ne kertovat huoltomaalauksen tarpeesta.
  • Irtoroskien poistaminen. Mitä vähemmän peltikatolla on roskaa, sitä hitaammin katon pinnoite kuluu.
  • Läpivientien ja ruuvinkohtien tarkastus. Läpiviennit ovat tyypillisiä katon vuotokohtia, joten niiden tiiveys on hyvä tarkastaa säännöllisesti ja tiivistää ongelmakohdat kuntoon.
  • Kattoturvatuotteiden kunnon tarkastus ja päivittäminen. Jotta katolla päästään käymään turvallisesti, kattoturvatuotteiden on oltava ajan tasalla, kunnossa ja hyvin kiinnitettynä.
  • Räystäskourujen puhdistus ja sadevesijärjestelmän toimivuuden tarkastus. Räystäskouruissa lojuvat roskat estävät sadevesijärjestelmän normaalin toiminnan, jolloin vesi pääsee kastelemaan talon rakenteita.
  • Huoltopesu tarvittaessa. Jos peltikatolla on pinttynyttä likaa tai esimerkiksi levää, kannattaa katto pestä painepesurilla tai harjalla sekä tarkoitukseen sopivalla pesuaineella. Varovaisuus on tärkeää, jottei maalipinta vaurioidu.
  • Talvella lumenpudotus. Suurien lumimäärien pudottaminen katolta säästää talon rakenteita ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia.

Maalaus säännöllisin väliajoin on peltikatolle välttämätöntä

Hyvinkin hoidetun peltikaton pintaa rasittavat jatkuvasti säiden vaihtelut, aurinko ja lumimassat. Jotta peltikatto pysyy hyväkuntoisena, maalipinnan uusiminen on tarpeen noin 10–15 vuoden välein. Huoltomaalauksen ajankohtaisuuden tunnistaa maalin hilseilystä, värin haalistumisesta ja pellin ruostumisesta, mutta viisaampaa on toimia jo ennen näiden merkkien ilmaantumista.

Peltikaton maalaus aloitetaan aina katon perusteellisella pesulla. Mahdolliset ruostekohdat hiotaan pois ja vanha hilseilevä maali harjataan tasaiseksi, jotta uusi maalikerros tarttuu pintaan hyvin. Maalauksen jälkeen peltikatto on taas vuosiksi suojassa ruostumiselta ja näyttää yhtä edustavalta kuin uutena.

Kattoremontti on ajankohtainen viimeistään silloin, kun peltikaton reikien kautta kosteutta on jo päässyt vesikatteesta läpi katon alempiin rakenteisiin. Varminta on pyytää kattoalan ammattilainen paikalle tekemään katon kuntokartoitus, jolla tilanteesta saadaan selkeä kokonaiskuva.

Milloin peltikatto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Teemme peltikattojen huollot ammattitaidolla

Tilaa meidät tekemään katollesi syys- ja keväthuollot, niin kattosi pysyy kunnossa eikä sinun tarvitse lähteä kiipeilemään katolle. Meille se on tuttua hommaa ja varusteetkin ovat sen mukaiset.

» Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö