Peltikaton pesu ja puhdistaminen

Puhtaanapito on peltikaton säännöllisistä huoltotoimenpiteistä tärkein. Se lisää katon käyttöikää vähentämällä katon kulumista ja ennaltaehkäisemällä ruostumista, joka on peltikattojen pahin uhka.

Milloin ja miksi peltikaton pesu tai puhdistaminen on tarpeen?

Kun peltikatolla on pinttynyttä likaa, siitepölyä, katupölyä, nokea, puista irronnutta roskaa tai esimerkiksi levää, pesu tai vähintäänkin mekaaninen puhdistus on aiheellinen. Lika ja roskat sitovat itseensä kosteutta, joka saa pidemmän päälle peltikatossa aikaan ruostumista. Ruoste puolestaan saa lopulta aikaan reiän, josta voi seurata paljon harmia koko talolle ja sen asukkaille.

Säännöllinen puhdistaminen siis pidentää peltikaton käyttöikää. Mitä paremmin peltikatto pidetään puhtaana, sitä hitaammin sen pinta kuluu. Uuden tai vastamaalatun peltikaton pinnan puhdistamiseen voi riittää pelkkä vesisade, mutta kun pinta alkaa ikääntyä, puhtaanapito vaatii myös katon omistajan panosta.

Näin peltikaton pesu tapahtuu

Peltikaton pesun voi tehdä yleispesuaineella tai peltikatolle tarkoitetulla pesuaineella, jota voi ostaa rautakaupasta. Pesuaine laimennetaan tuotteen ohjeen mukaisesti ja sen levitys katolle tapahtuu helpoimmin puutarharuiskulla. Kun aine on vaikuttanut muutaman minuutin, se pestään pitkävartisella, pehmeällä pesuharjalla ja lopuksi katto huuhdellaan huolellisesti.

Peltikaton pesuhommissa kannattaa olla helläkätinen, sillä liian kovat otteet voivat vahingoittaa pinnoitetta. Jos peltikaton pesu tehdään painepesurilla, paine on asetettava mahdollisimman pienelle, ettei se vaurioita katon maalipintaa. Toki jos pesun jälkeen on tarkoitus maalata peltikatto, painepesurilla on järkevää irrottaakin hilseilevä ja lohkeileva maalipinta pois.

Pesun jälkeen myös sadevesikourut kannattaa huuhdella hyvin, jottei niihin jää katolta irronnutta likaa ja roskia.

Sitkeästi kiinnittynyt levämäinen kasvusto saattaa olla hankala poistaa pelkällä pesulla. Sen poistoon on saatavilla erityistä siihen käyttöön tarkoitettua puhdistusainetta, joka levitetään katolle ja jätetään vaikuttamaan, kunnes seuraavat sateet huuhtelevat sen luonnollisesti pois.

Milloin peltikatto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Muuta huomioitavaa peltikaton pesussa

Ennen pesua peltikatolle on hyvä tehdä perushuoltotoimenpiteet, joihin kuuluvat mm. katon kunnon silmämääräinen tarkastus, läpivientien ja ruuvinkohtien tarkastus, kattoturvatuotteiden kunnon ja kiinnitysten tarkastus sekä räystäskourujen puhdistus. Näin varmistat, että katon pesu on turvallista tehdä: ettei katossa ole kohtia, joista vesi pääsisi läpi, ja että katolla on turvallista työskennellä.

Turvallisuusnäkökulma on tärkeä huomioon otettava asia peltikaton pesussa, sillä märkä peltikatto on erittäin liukas. Jos pesu vaatii katolle kiipeämistä, turvavarusteiden on oltava kunnossa ja mahdollisimman pitävien kenkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos katolle on asennettu kattosilta, pesu on mahdollista tehdä siltä käsin. Myös henkilönostimen vuokraaminen on järkevä vaihtoehto, jos katolle ei yllä pelkästään pitkävartisen harjan avulla.

Peltikattoa pestäessä on hyvä samalla tarkastella katon maalipinnan kuntoa. Jos pesun yhteydessä irtoilee maalin paloja tai maalipinta on selvästi kulunut, huoltomaalaus on ajankohtainen. Se onkin hyvä tehdä heti katon pesun jälkeen, kun pinta on jo valmiiksi puhdas.

Tilaa peltikaton pesu meiltä

Helpointa ja turvallisinta on teettää kattotyöt ammattilaisilla. Teemme peltikattojen pesut niille sopivilla välineillä ja aineilla, varmalla ammattitaidolla. Jos pesun yhteydessä on järkevää myös maalata peltikatto, se onnistuu kätevästi samalla kertaa. Lue palvelustamme lisää täältä.

Ota yhteyttä meihin numerosta 050 919 5071 tai pyydä tarjous sivuillamme!

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö