Peltikaton maalaus: Mitä kaikkea urakka sisältää?

Kun peltikaton edellisestä maalauskerrasta on kulunut 10–15 vuotta, on huoltomaalauksen aika. Vaikka usein puhutaan lyhyesti vain peltikaton maalauksesta, itse asiassa urakka sisältää monta eri työvaihetta. Avaamme tässä artikkelissa tarkemmin, mitä kaikkea peltikaton maalausurakkaan kuuluu.

Oikein tehtynä maalaus antaa peltikatolle pitkäikäisen suojan

Peltikaton maalaus saattaa joidenkin korvissa kuulostaa hyvinkin yksinkertaiselta toimenpiteeltä. Maali pintaan vain ja valmista tuli! Näin helposti se ei kuitenkaan tapahdu.

Katot voivat olla kaltevuudeltaan haastavia, rakennukset korkeita ja aikaakin maalaamiseen kuluu yllättävän paljon. Varsinkin priimatasoiseen lopputulokseen pääseminen vaatii paljon vaivannäköä. Huolellisella työskentelyllä kuitenkin varmistetaan se, että maalipinta pysyy ehjänä ja hyvännäköisenä pitkään.

Seuraavien vaiheiden kautta peltikaton maalauksessa varmistetaan paras mahdollinen lopputulos:

Milloin peltikatto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Peltikaton kuntotarkastus ja huolto ennen maalausta

Ennen maalausta peltikaton kunto on syytä tarkastaa, jotta tarvittavat korjaustoimenpiteet saadaan tehdyksi ennen katon maalausta. Onko katossa vuotokohtia, repsottavia pellityksiä tai pahoja ruostevaurioita? Nämä laitetaan ihan aluksi kuntoon, jotta ne jäävät sitten siististi uuden maalipinnan alle.

Säännöllinen huolto on peltikatolle tärkeää myös huoltomaalausvälin pidentämiseksi. Lue aiheesta lisää täältä.

Peltikaton pesu

Peltikaton maalaus aloitetaan aina katon perusteellisella pesulla, jolla katolta saadaan poistettua kaikki lika ja roskat. Räystäskourut on myös puhdistettava viimeistään tässä vaiheessa.

Pesu tehdään peltikatolle tarkoitetulla pesuaineella tuotteen ohjeen mukaisesti harjaa apuna käyttäen, ja lopuksi pesuaine huuhdellaan huolellisesti pois katosta. Katon puhtaus on erittäin tärkeää, jotta maali tarttuu hyvin alustaansa.

Pohjatyöt ennen peltikaton maalausta

Pesun lisäksi ratkaiseva vaihe onnistumisen kannalta on irtonaisen maalin huolellinen poisto harjaamalla tai kaapimalla. Hilseilevä maali on saatava pois, ja jos maali irtoaa pellin pinnasta levyinä, se kannattaa poistaa kokonaan.

Maalipinnan paksuus ei myöskään saa huoltomaalauksen myötä kasvaa liian suureksi, sillä silloin maali ei pysy luotettavasti kiinni pinnassa. Jos maalikalvojen yhteenlaskettu paksuus ylittäisi uuden maalauksen myötä 0,35 mm paksuuden, aiemmat maalit on poistettava kokonaan ennen maalausta.

Mahdolliset ruostekohdat hiotaan kauttaaltaan pois katosta. Se onnistuu teräsharjalla tai koneellisesti hiomalla. Ruostekohdat pohjustetaan vielä ennen maalausta ruosteenestomaalilla, jotta peltipinta ei ala ruostua uudestaan. Jos ruostetta on ollut katossa hyvin laajalti, kannattaa ruosteenestomaalilla käsitellä koko kattopinta. Ennen varsinaisen maalipinnan levittämistä tämän maalikerroksen annetaan kuivua hyvin, noin vuorokauden verran.

Maalin valinta peltikatolle

Peltikaton huoltomaalausta tehtäessä maaliksi kannattaa valita mahdollisimman samantyyppinen maali kuin mitä on aiemmin käytetty. Jos aiemman maalin tyypistä ei ole tietoa, on viisainta käyttää vesiohenteista maalia, joka sopii sekä vesi- että liuotinohenteisen maalin päälle.

Peltikaton maalaussää ja maalaustapa

Peltikaton maalaus suositellaan tehtäväksi 5–30 asteen lämpötilassa. Kyse on kattopellin lämpötilasta, ja kovin lämpiminä kesäpäivänä tuo yläraja ylittyy helposti. Liian kuumassa auringonpaisteessa maalin ohenneaineet pääsevät haihtumaan liian nopeasti, jolloin maalikalvosta ei tule yhtä kestävää kuin pitäisi. Maalaus on siis viisainta tehdä pilvisellä mutta kuivalla säällä, jolloin ei ole suurta vesisateen riskiä.

Peltikatto maalataan joko yhteen tai kahteen kertaan. Siveltimillä maalaten yksikin kerta voi riittää, kun maalia saadaan levitettyä kerralla tarvittava kerros pellin pintaan. Siveltimellä maalausta pidetään usein siistimpänä ja parempana vaihtoehtona maalin pysyvyyden kannalta. Toisaalta kun pohjatyöt on tehty huolellisesti, myös ruiskulla maalaamalla päästään hyvään lopputulokseen. Erityisesti aaltoprofiilisille peltikatoille ruiskumaalaus on yleensä parempi vaihtoehto.

Työturvallisuus katon maalauksessa

Katolla työskentelyyn tarvitaan aina työturvallisuuden varmistavat välineet, teki työn sitten tee-se-itse-mies tai ammattilainen. Putoamissuojaimet, eli tavallisimmin turvaköysi ja valjaat, estävät katolta putoamisen. Niiden kiinnittämiseksi tarvitaan myös kiinnityskohtia katolta, joten kattoturvatuotteiden tulisi olla ajan tasalla.

Pyydä meidät maalaamaan peltikattosi

Olemme kattomaalausten ammattilainen, jolle hankalatkaan kohteet eivät ole ongelma. Lue palvelustamme lisää täältä ja tutustu esimerkiksi referenssiimme As Oy Viitakurvi: Kerrostalon peltikaton maalaus.

Varaa oma maalausaikasi soittamalla numeroon 050 919 5071! Voit myös pyytää tarjouksen maalauksesta nettisivuillamme.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö