Peltikaton korjaus ja paikkaus – kannattaako se?

Eri-ikäisiin peltikattoihin voi tulla vuotoja monista eri syistä. Missä tilanteissa peltikattoa sitten kannattaa kattoremontin sijaan korjata?

Miten korjataan reikä peltikatossa?

Usein peltikaton reiät johtuvat ruostumisesta, mutta uuteenkin peltikattoon voi syntyä reikä esimerkiksi väärin tehdyn lumenpudotuksen, vääränlaisen katon asennuksen tai huonosti kiinnitettyjen kattoturvatuotteiden irtoamisen seurauksena.

Peltikate on haastava materiaali korjattavaksi, sillä monet korjausyritykset aiheuttavat peltiin vain lisää reikiä, ja parhaiten peltikate kuitenkin suojaa taloa mahdollisimman yhtenäisenä. Jos kyse on isosta reiästä, suositellaan koko kattopellin vaihtamista. Pienempiä reikiä on kuitenkin nykyään helppo korjata tiivistämällä. Esimerkiksi peltikattojen läpiviennit ovat tyypillisiä vuotokohtia, jotka saadaan tiivistämällä näppärästi kuntoon.

Peltikaton tiivistäminen Enkopur-menetelmällä on luotettava ja kestävä tapa saada katto taas vesitiiviiksi. Peltikatto puhdistetaan ensin ruosteesta ja liasta, minkä jälkeen vuotokohtaan levitetään pohjustusaine. Pohjustusaineen kuivuttua alueelle levitetään kerros Enkopur-tiivistemassaa, Polyflex-kuitukangas ja taas kerros Enkopuria. Näin saadaan aikaan kumimainen ja elastinen pinta, joka suojaa kattoa vedeltä jopa 25 vuoden ajan. Enkopurilla käsitellyn kohdan voi myös maalata, jotta katto on taas yhtenäisen värinen.

Entä ruostunut peltikatto?

Jos peltikatossa on pinnallisia ruostevaurioita, se on vielä mahdollista hioa ja paikkamaalata kuntoon. Katto on puhdistettava huolellisesti ruosteesta ja pestävä sopivalla pesuaineella, ja kuivuttuaan se maalataan peltikatolle tarkoitetulla ruosteenestomaalilla. Itse paikkamaalaus tehdään peltikatolle soveltuvalla maalilla yhteen tai kahteen kertaan.

Läpiruostunut peltikatto sen sijaan on järkevintä uusia kokonaan. Jos katto on ehtinyt vuotaa useasta kohdasta, on suuri riski myös siihen, että kosteutta on päässyt alla oleviin rakenteisiin. Silloin perusteellinen kattoremontti on ainoa oikea tapa toimia, jotta talo saadaan pysymään terveenä.

Milloin peltikatto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Peltikaton säännöllinen huolto ennaltaehkäisee korjaustarvetta

Usein peltikaton vauriot ja vuodot johtuvat säännöllisen huollon laiminlyönnistä. Tärkeintä on siis muistaa ennakointi ja pitää kiinni katon kevät- ja syyshuolloista. Peltikatolle kerääntyvä lika altistaa ruostumiselle, ja se taas reikien syntymiselle. Kun peltikatto puhdistetaan säännöllisesti, sen elinkaari pitenee varmasti.

Yksi tärkeistä asioista on tarkistaa kattoturvatuotteiden kunnollinen kiinnitys kahdesti vuodessa. Jos ruuvit pääsevät löystymään, lumimassat saattavat saada tikkaat ja kattosillat irtoamaan, jolloin peltikattoon syntyy samalla vaurioita.

Peltikaton maalaus on myös olennainen katteen käyttöikää pidentävä toimenpide. Ehjä maalipinta suojaa peltiä kosteudelta, jolloin se ei pääse ruostumaan ja puhtaanapitokin on helpompaa.

Lue peltikaton huollon tärkeimmät periaatteet täältä »

Pyydä meidät tarkastamaan peltikattosi kunto

Parhaiten peltikattosi tarvitsemat toimenpiteet varmistuvat, kun tilaat kattoalan ammattilaisen paikan päälle arvioimaan tilanteen. Peltikaton tiivistys on hyvin mahdollista myös talviaikaan, ja tarvittaessa kattoremonttikin onnistuu mainiosti talviaikaan.

» Ota yhteyttä

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö