Kattoremontti vai katon pinnoitus – kumpi kannattaa?

Kattoa kannattaa huoltaa säännöllisesti, mutta toisinaan on turvauduttava jo hiukan järeämpiinkin korjaustoimenpiteisiin, katon pinnoitukseen tai kattoremonttiin.

Ammattilainen auttaa katon kunnon arvioinnissa

Kannattaako toteuttaa perusteellinen kattoremontti vai riittääkö katon pinnoitus ­– siinä onkin mielenkiintoinen pohdinnan aihe, joka näin keväisin nousee mieleen. Monen katse kohoaa tähyämään korkeuksiin, sillä remontin laajuuteen vaikuttaa oleellisesti katon ja sen rakenteiden tämänhetkinen kunto.

Pelkkä silmämääräinen arviointi maanpinnalta ei kuitenkaan kerro totuutta, vaan katolle on kiivettävä mieluiten katon kunnon arviointiin erikoistuneen ammattilaisen kera. Kokeneen asiantuntijan on helppoa määritellä, riittääkö katon huoltotoimenpiteeksi pelkkä pesu ja pinnoitus vai onko jo kattavampi kattoremontti aiheellinen.

Tarkista katon lisäksi myös välikatto

Kattoa tarkastellessa huomio kannattaa kiinnittää sen yleiseen kuntoon ja sammalen määrään. Sammal ja jäkälä viihtyvät erityisesti tiilikatolla, sillä ne hyödyntävät kasvuunsa tiilestä saamaansa kalkkia, joka puolestaan haurastuttaa tiiltä.

Sammal tuottaa monelle tiilikaton omistajalle päänvaivaa, sillä hauras tiili imee itseensä normaalia enemmän vettä. Talven suojakeleillä tiilen jatkuva jäätyminen ja sulaminen aiheuttaa pakkasrapautumista. Jos vesikatteen pinta pääsee rikkoutumaan, edistää se puolestaan kosteuden tunkeutumista suojaavan kattopinnan läpi.

Katon tarkastuksen yhteydessä onkin oleellista katsastaa myös välikatto, jotta katon todellinen kunto saadaan selvitettyä. Ulkopuolelta tihkunut kosteus on nimittäin voinut tehdä tuhojaan kattorakenteissa tai aluskatteessa ilman selviä ulospäin näkyviä merkkejä.

Pinnoitettu katto hylkii paremmin kosteutta

Ammattimaisesti toteutettu katon pinnoitus uudistaa koko talon ilmettä ja lisää katon käyttöikää parhaimmillaan jopa 15 vuotta. Myös muuten niin helppohoitoinen peltikatto on ajoittain hyvä puhdistaa ja maalata uudestaan. Pinnoitettu tiilikatto puolestaan hylkii kosteuden lisäksi tehokkaasti muutakin kasvustoa. Katon pinnoittaminen on mahdollista, jos aluskate on kuiva ja kattorakenteet ehjiä eikä sammal tai mikään muu ole haurastuttanut tiilien pintaa.

Kattoremonttiin verrattuna pinnoittaminen on huomattavasti lompakkoa vähemmän verottava ratkaisu, eli pinnoittamalla katto on mahdollista saada entiseen loistoonsa edullisesti.

Katto vesitiiviiksi kattoremontilla

Joissain tapauksissa pelkkä katon pinnoitus ei enää riitä ja katon tai jopa koko talon rakenteiden edun mukaista on aloittaa mittavammat korjaustoimenpiteet. Kattoremontti on ajankohtainen, jos vesikate on haurastunut esimerkiksi sammaleen vaikutuksesta. Jos kosteus pääsee läpi vesikatteesta, on se todennäköisesti aiheuttanut tuhojaan myös kattorakenteissa tai aluskatteessa. Silloin kattavampi kattoremontti on oikea ratkaisu vahinkojen korjaamiseksi.

Kattoremontti on katon pinnoitusta kalliimpi vaihtoehto, mutta remontin jälkeen voit olla varma, että seuraavien kymmenien vuosien ajan vesitiivis kattosi kestää erinomaisesti tulevat tuulet ja tuiskut. Jos kattoremontin kustannukset mietityttävät, voit laskea alustavaa arviota remontin kustannuksista oheisella laskurilla.

Hyödynnä ilmainen katon kuntokartoitus

Pohditko vielä, olisiko katon pinnoittaminen vaiko kattoremontti parempi ratkaisu teidän tapauksessanne? Pyydä meidät ilmaiselle kuntokartoituskäynnille, niin ratkaistaan asia yhdessä.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö