Kun kerrostaloyhtiön katto kaipaa maalausta tai pinnoitusta

”Poissa silmistä, poissa mielistä”, ei suinkaan! Vaikka kerrostalon katolle ei usein näekään, tulisi sitäkin huoltaa säännöllisesti. Merkittävin ja ison huoltotyö katolla on yleensä katon maalaus tai pinnoitus. Kerromme nyt mitä maalaus- ja pinnoitustyön suunnittelussa ja toteutuksessa tulisi ottaa huomioon.

Peltikatto on hyvä huoltomaalata 10–15 vuoden välein. Huolellinen katon maalaus pidentää sen elinikää ja varmistaa, että katon ulkonäkö on moitteeton. Vastaavasti tiilikatto tulisi pinnoittaa 25-30 vuoden iässä ja tarvittaessa uudelleen 10-15 vuoden kuluttua.

Kerrostalon katon maalaus ja pinnoitus

Kun katon maalausta aletaan suunnittelemaan, on viisasta käydä ensin tarkastamassa tilanne katolla ja selvittää riittääkö katon huoltotoimiksi maalaus tai pinnoitus vai onko katto jo kattoremontin tarpeessa.

Tiilikaton käyttöikä on hyvin huollettuna 50–70 vuotta. Kun katon ikä on 25­–30 vuotta tai pinnoite on kulunut ja huokoinen tai mikäli katolla on paljon sammalta tai muuta kasvustoa, on korkea aika puhdistaa ja pinnoittaa katto. Kulunut pinnoite kerää roskaa ja likaa katolle helpommin kuin sileä pinnoitettu tiilenpinta. Lisäksi erilaiset kasvustot saavat paremman kasvualustan roskaisella ja huokoisella pinnalla kuin pinnoitetulla tiilellä. Katon pinnoittamalla, katto on esteettisesti paremman näköinen kestää paremmin säiden rasitusta ja sen huollettavuus parantuu katon elinkaaren ajaksi.

Jos talossa on peltikatto, jonka maalipinta on ruostunut, kulunut tai hilseillyt se voidaan huoltomaalata ja siten lisätä katon elinikää. Ennen maalausta peltikattokin on syytä tarkastaa samalla tavalla kuin tiilikattokin ja selvittää riittävät ja tarvittavat kunnostustoimenpiteet. Hyväkuntoinen katto kannattaa huoltomaalata 10 – 15 vuoden välein, näin katto pysyy moitteettomassa kunnossa.

Katon pinnoitusta harkitessa

Kun taloyhtiössä pohditaan mitä katolle pitäisi tehdä, on katolle hyvä tehdä kattotarkastus. Kattotarkastuksessa katto tulisi käydä läpi huolellisesti ja laaditaan toimenpide-ehdotukset siitä, miten kattoa tulisi huoltaa. Tarjouksia huoltotoimenpiteistä kannattaa pyytää useammalta yritykseltä, jotta saadaan useampia mielipiteitä katon riittävistä huoltotoimista ja kilpailukykyinen hinta katon huoltotöille.

Katon pinnoitus tai maalaus on yleensä kattoremontin jälkeen kallein huoltotoimenpide mitä katolla tehdään. Tämän vuoksi katto kannattaa maalauttaa ammattilaisilla, jotta työ tehdään huolellisesti ja maalipinta kestää mahdollisimman pitkään moitteettomassa kunnossa.  Jotta katto pysyy hyvässä kunnossa kannattaa kattoa huoltaa säännöllisesti. Säännöllinen kattohuolto 1–2 kertaa vuodessa puolestaan estää isojen ja yllättävien katonkorjaus kulujen synnyn ja pidentää katon käyttöikää.

Kerrostalon katon huoltomaalauksen tai pinnoittamisen vaiheet

Tiilikattoisien rakennuksien katonpinnoitus alkaa suojaustöistä. Piha, seinät, pihakalusteet yms. suojataan suojapeitteillä. Suojaustöiden jälkeen tulisi tarkastetaan kate rikkoutuneiden tiilien varalta, yläpohja vuotojälkien tai aluskatteen repeämien varalta sekä läpivientikohdat läpiviennin ja aluskatteen liitoskohtien osalta. Tarvittavien korjaustöiden jälkeen voidaan aloittaa katonpesu. Katonpesuun suosittelemme tehokasta painepesuria. Painepesuri poistaa tehokkaasti katteella olevat roskat, sammaleet ja liat sekä irrottaa irtonaisen vanhan pinnoitteen tiilen pinnasta. Kun katto on pesty hyvin, voidaan katolle levittää kasvustonestoaine, joka tuhoaa tiilen huokosiin jääneet sammalitiöt ja estää sammaleen nopean uudelleen kasvun katolle. Kasvustonestokäsittelyn jälkeen katto pinnoitetaan kahteen kertaan. Kannattaa myös varmistaa, että palveluun kuuluu loppusiivous sekä sadevesikourujen puhdistus.

Peltikattoisien rakennuksien katonmaalaus alkaa myös suojaustöistä. Ennen katon pesua katto tulisi tarkistaa vuotokohtien varalta ja katolle tehdään tarvittavat korjaustyöt. Korjaustöiden jälkeen katto voidaan pestä. Katonpesu kannattaa tehdä painepesurilla ja peltikattopesuaineella, joka irrottaa katteen pinnasta tehokkaasti likaa ja rasvaa. Kun katto on pesty, voidaan tehdä tarvittavat ruostekohtien ruostesuojaukset tai tarvittaessa pohjamaalata katto. Tämän jälkeen katto pintamaalataan. Suosittelemme pintamaalausta kahdesti, jotta maalipinnasta saadaan riittävän paksu ja maalausjälki on siistiä.

Meiltä kysytään usein, kolistelemmeko katolla pitkäänkin, mikäli katon maalaukseen tai pinnoittamiseen päädytään. Katon pinnoittamiseen ei mene mahdottomasti aikaa. Yleensä pinnoittamiseen kuluu keskimäärin viikko kattoa kohden, riippuen tietysti pitkälti katon koosta ja vallitsevista maalaussäistä.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Paras aika pinnoittamiseen

Suomessa kattojen pinnoittamisen huippusesonki on toukokuusta – syyskuuhun säätilanteet huomioiden. Kattojen pinnoitus ja maalaus on hyvin säästä riippuvaista työtä. Sadekelit estävät maalaus- ja pinnoitustyöt kokonaan, mutta myöskin liian kuuma keli voi olla este työlle. Monien maalien ja pinnoitteiden osalta maalattavan pinnan lämpötilan saisi olla enintään 40 astetta. Liian kuumalle pinnalle maalattaessa maali kuivuu liian nopeasti eikä välttämättä tartu maalattuun pintaan kunnolla kiinni.

Jotta katonmaalaus tai -pinnoitus saadaan varmasti tehtyä kannattaa huoltotyö tilata jo edeltävänä syksynä tai aikaisin keväällä. Kesällä sesongin alettua kalenterit voivat jo olla täysiä ja ammattitaitoisen kattohuoltoyrityksen saaminen omalle katolle voi olla kiven alla.

Pyydä meidät apuun

Meiltä saat apua kaikkiin kattosi huoltotöihin. Oli sitten kyse reiästä katossa, vuotavista sadevesikouruista tai maalauksen tarpeessa olevasta katosta, me löydämme katollesi parhaan ja lompakollesi sopivimman korjaustavan.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai varaa katon tarkastus tästä.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö