Tiilikaton pintakäsittely tuo pitkäikäistä suojaa katolle

Pintakäsittelyllä sekä tiilikaton toiminnallisuus että sen ulkonäkö palautuvat helposti entiselleen, vaikka vuodet olisivat jo ehtineet rapistaa molempia.

Myös värin vaihto onnistuu pinnoittamalla.

Mitä eroa on tiilikaton pintakäsittelyllä, pinnoituksella ja maalauksella?

Termit ” tiilikaton pintakäsittely”, ”tiilikaton pinnoitus” ja ”tiilikaton maalaus” ovat hyvin lähellä toisiaan. Aloitetaan siis kertomalla, mitä eroa niillä käytännössä on.

Tiilikaton pintakäsittelyllä tarkoitetaan pesun jälkeen tehtävää suojakäsittelyä eli kyllästystä, joka tehdään värittömällä pinnoitteella. Tällainen käsittely muodostaa tiilelle kosteutta hylkivän, lialta suojaavan pinnan ja helpottaa tiilen puhtaanapitoa. Se ei kuitenkaan muuta olennaisesti tiilikaton ulkonäköä.

Tiilikaton pinnoituksella ja maalauksella tarkoitetaan käytännössä samaa asiaa. Tiilikaton pinnoitus antaa katolle tehokkaan suojan kosteutta ja likaa vastaan, ja lisäksi se kohentaa tiilikaton ilmettä. Pinnoitus värillisellä pinnoitteella palauttaa tiilen pinnan vastaavanlaiseksi kuin se on ollut uutena, sekä toiminnallisuuden että ulkonäön suhteen.

Milloin tiilikaton pinnoitus on ajankohtainen?

Tiilikaton keskimääräinen käyttöikä Suomessa on noin 50–70 vuotta. Tiilikatto on pinnoituksen tarpeessa yleensä noin 20–35 vuoden ikäisenä. Pinnoitus tekee katosta esteettisesti paremman näköisen ja helppohoitoisemman katon loppuvuosiksi. Pinnoitustarve on yleensä hyvin yksilöllistä, ja joissain tapauksissa pinnoitus on syytä tehdä jo ennen tiilikaton 20 vuoden ikää.

Vaikka tiili on kattomateriaalina pitkäikäinen, se on kuitenkin rakenteeltaan huokoinen ja sen pinta kuluu väistämättä vuosien varrella auringon poltteessa ja muussa säärasituksessa. Kun näin käy, tiili alkaa sammaloitua, kerätä helpommin roskaa pintaansa ja imeä yhä enemmän kosteutta itseensä. Tiileen kasvanut sammal sitoo myös vettä itseensä ja ohjaa sitä juurillaan tiileen.

Kosteus saa aikaan sen, että tiili alkaa rapautua. Kun tiileen imeytynyt vesi vuoroin jäätyy ja sulaa talvella, se rikkoo tiilen rakennetta ja pahimmillaan aiheuttaa kattovuotoja.

Miksi tiilikaton pinnoitus kannattaa tehdä?

Tiilikaton pinnoituksella äsken kuvailtu katon kunnon heikkeneminen saadaan pysäytettyä, mikä tarkoittaa pidempää käyttöikää katolle. Tiilikatto saa taas pinnan, joka suojaa sitä vedeltä ja kasvustoilta. Pinnoitettu katto on myös helpompi pitää puhtaana.

Jos tiilikatto pinnoitetaan eli maalataan, sillä on tietysti myös selkeä vaikutus katon ja koko talon tyylikkyyteen. Pinnoitteissa on useita värivaihtoehtoja, joten halutessaan katon väriä voi muuttaa.

Jos tiilikatto on ehtinyt niin huonoon kuntoon, että rikkoutuneita ja rapautuneita tiiliä on paljon ja vettä on päässyt läpi katteesta katon runkorakenteisiin, pinnoitus ei todennäköisesti ole enää riittävä toimenpide. Silloin on viisaampaa valita kattoremontti. Lue näiden kahden vaihtoehdon vertailusta lisää täältä ».

Kannattaa myös muistaa, että tiilikaton säännöllinen huolto on kaiken perusta. Sen avulla katto saadaan pysymään siistinä sekä toimivana ja pidennettyä pinnoitusten väliä.

Tilaa tiilikaton pinnoitus meiltä

Teemme ammattitaidolla tiilikattojen pinnoitukset ja maalaukset Keski-Suomen alueella. Lue palvelustamme lisää täältä ja pyydä meiltä tarjous. Voit myös soittaa meille suoraan numeroon 050 919 5071.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö