Rivitalon katon pinnoittaminen säästää taloyhtiölle pitkän pennin

Merkittävin ja isoin huoltotyö katolla on yleensä katon maalaus tai pinnoitus. Kerromme nyt mitä maalaus- ja pinnoitustyön suunnittelussa ja toteutuksessa tulisi ottaa huomioon.

 Peltikatto on hyvä huoltomaalata 10–15 vuoden välein. Huolellinen katon maalaus pidentää sen elinikää ja varmistaa, että katon ulkonäkö on moitteeton. Vastaavasti tiilikatto tulisi pinnoittaa 25-30 vuoden iässä ja tarvittaessa uudelleen 10-15 vuoden kuluttua.

Pyydä katon kunnon tarkastus ammattilaiselta

Kun taloyhtiössä todetaan, että on tullut aika maalata tai pinnoittaa katot, on suositeltavaa pyytää katon kunnon kartoitus ammattilaiselta – tai vielä mieluummin useammalta. Tässä kohtaa nimittäin on hyvä kysyä useamman toimijan mielipide realistisen kunnostustarpeen arvioimiseksi. Koska katon maalaus tai pinnoitus on iso ja merkittävä huoltotyö, kannattaa ennen sitä selvittää sen tarpeellisuus. Kattoa ei kannata maalata tai pinnoittaa, jos katto on huonokuntoinen ja kattoremontin tarpeessa lähivuosina. Vastaavasti kattoremonttia ei kannata tehdä, jos katto on kaikin puolin toimiva ja kattoremonttia voidaan siirtää huoltomaalauksella.

› Pyydä meidät kuntokartoituskäynnille

Ennakoi ikävät yllätykset

Useimmiten jo ensimmäinen käyntikerta rivitaloyhtiön katoilla paljastaa odotettavissa olevat yllätykset. Näihin kuuluvat muun muassa rikkoutuneet tiilet, vuotavat läpiviennit tai asianmukaisten kattoturvavarusteiden puuttuminen. Näistä katon huoltotöiden kannalta on tärkeintä, että katolla on turvallista työskennellä, joten aina ennen isompia kattotöitä tulisi varmistaa, että kattoturvavarusteet ovat ehjät ja ajan tasalla. Uudemmissa taloissa asianmukaiset kulkusillat ja muut kattoturvavarusteet on asennettu paikoilleen jo rakentamisen yhteydessä, mutta mitä vanhempi rivitaloyhtiö, sitä todennäköisemmin kattoturvavarusteet puuttuvat tai ne ovat ajansaatossa haurastuneet. Mikäli katolla ei ole huollettavia läpivientejä tai luukkuja voidaan katolle asentaa metallisia- tai vaijerikiinnityspisteitä. Kiinnityspisteitä asennettaessa tulee muistaa, että niitä tulee olla tarpeeksi, jotta turvallinen kattotyöskentely on mahdollista. Jos rivitaloyhtiön katoilta puuttuu tarvittavat turvavarusteet, suosittelemme niiden asennuttamista ennen katonpinnoitusta tai -maalausta.

Miksi kattoa kannattaa huoltaa?

Mietitäänpä tiilikaton elinkaarta. Keskimäärin tiilikatto kestää 50–70 vuotta, kun siitä pidetään hyvää huolta. Jos kattoa ei ole missään vaiheessa huollettu millään tavoin, katon tiilet voivat sammaloitua tai rikkoutua. Tästä voi seurata erilaisia kosteus-, laho- ja homeongelmia katon alusrakenteisiin ja rakennuksen runkorakenteisiin. Ymmärrettävistä syistä tällaisessa tilanteessa saattaa edessä olla iso remontti eikä pelkästään katolla vaan koko rakennuksessa. Tiilikatto tulisi huoltaa säännöllisesti ja pinnoittaa noin 25-30 vuoden iässä, jotta katto olisi loppuelinkaarensa paremman näköinen ja helpompi huoltaa.

Peltikaton keskimääräinen elinikä on 30–80 vuotta, kun siitä pidetään hyvää huolta. Peltikaton elinikään vaikuttaa ratkaisevasti millaisella pellillä katto on tehty ja millaisella pinnoitteella pelti on pinnoitettu. Peltikaton elinkaarta voidaan pidentää huoltamalla kattoa säännöllisesti ja huoltomaalaamalla kattoa riittävän usein noin 10–15 vuoden välein. Yleisin syy peltikaton maalaukselle on maalipinnan kuluminen ja ruostuminen. Varsinkin vanhemmissa taloissa kattopellit ovat yleensä paksuja, eikä kattopeltien ruostuminen välttämättä tarkoita suoraan kattoremonttia. Pintaruoste on helppo hioa pelleistä pois teräsharjalla ja ruosteenestopohjustuksen tai -maalauksen jälkeen ruostuminen saadaan pysäytettyä. Katon maalauksen jälkeen katto näyttää lähes uudelta. Taloissa, joissa kattopellit on kiinnitetty ruuvein tai nauloin, suosittelemme ruuvien tai naulojen vaihtoa.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Katon pinnoituksen vaiheet

Kun saavumme paikan päälle maalaamaan tai pinnoittamaan rivitalon kattoja, teemme seuraavat toimenpiteet:

  • suojaustyöt
  • yläpohjan, aluskatteen ja läpivientien tarkastus
  • rikkinäisten tiilten vaihto tai peltikaton tiivistäminen
  • tiilikatoilla katon pesu ja kasvustonestokäsittely
  • peltikatoilla katon pesu ja ruosteenestokäsittely
  • katon pinnoitus tai maalaus

Pinnoitamme ja maalaamme katot aina kahteen kertaan Tämä siksi, että haluamme kestävän lopputuloksen, emmekä halua vanhan maalin kuultavan lävitse ja katon näyttävän laikukkaalta. Meidän jälkeemme katto on ulkonäöltään kuin uusi.

Pyydä meidät apuun

Meiltä saat apua kaikkiin kattosi huoltotöihin. Oli sitten kyse reiästä katossa, vuotavista sadevesikouruista tai maalauksen tarpeessa olevasta katosta, me löydämme katollesi parhaan ja lompakollesi sopivimman korjaustavan.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai varaa katon tarkastus tästä.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö