Talvi ja kattohuolto = ei ollenkaan mahdoton yhtälö

Vaikka kesäkausi onkin kattotöiden kiireisintä sesonkia, monet kattotyöt voidaan mainiosti tehdä myös talvella. Jos katon korjauksille tai paikkauksille on tarvetta, niitä ei siis kannata jättää odottamaan kevättä.

Ammattilaisilta onnistuvat kattotyöt talvellakin

Viime vuosina talvet ovat olleet hyvinkin vähälumisia, ja osassa Suomea jopa lumettomia. Lumikaan ei silti ole este kattotöille, vaan iso osa katon korjaus- ja huoltotöistä onnistuu mainiosti senkin aikaan.

Turvavarustuksen riittävyys ja varovaisuus katolla työskentelyssä on toki muistettava talvella huomioida tavallistakin paremmin. Katon pinta on nimittäin jäisenä, huurteisena tai lumisena jalan alla erittäin liukas.

Kattotöistä talvella tehtäviksi soveltuvat hyvin esimerkiksi kattoremontti, katon erilaiset korjaukset, vuotokohtien tiivistykset, kattoturvatuotteiden asennukset sekä sadevesijärjestelmien korjaukset ja asennukset. Katon maalausta tai pinnoitusta talvella ei kuitenkaan kannata tehdä, vaikka katto olisikin kuiva ja lumeton. Niistä saadaan parempi lopputulos ilman ollessa lämpimämpi.

Katto saattaa vuotaa talvella

Suomen talvi rasittaa kattoja paljon, oli sitten lunta tai ei. Erityisesti plussakelin ja pakkasen välillä vaihteleva sää on katoille haaste: kattomateriaali vuoroin laajenee ja kutistuu, jolloin maalipinnan tai kattotiilien rapautuminen saa vauhtia ja vuotoja voi syntyä varsinkin ennestään huonokuntoisiin kattoihin. Lue aiheesta lisää täältä ».

Läpiviennit ovat katon riskialttiita kohtia, joten niitä on syytä tarkkailla talvellakin. Niiden vuodot, samoin kuin muutkin talviaikaiset katon vuodot, saadaan kuriin tiivistyksellä. Se saattaa olla tarpeen erityisesti lopputalvesta lumien sulaessa. Talvikäyttöön tarkoitetulla Enke Arctic Seal -tiivistysmassalla vuotokohtien paikkaaminen onnistuu pitävästi kosteissa ja kylmissäkin olosuhteissa. Säiden lämmetessä tiivistys voidaan vielä tehdä uudestaan Enkopur-polyuretaanimassalla, jonka kestävyydelle annamme 5–10 vuoden takuun.

Kattoremontti onnistuu talvella

Perusteellisen kattoremontin voi myös tehdä talvella. Vesikattoremontissa lämmöneristeet pysyvät paikoillaan, joten talon sisään ei pääse kylmyyttä remontin takia. Kuiva pakkassää on talviseen kattoremonttiin paras ajankohta, niin kosteutta ei pääse rakenteisiin. Usein talvella toteutettu kattoremontti myös onnistuu kesäaikaista remonttia nopeammin, kun kalenterissa ei ole niin paljon ruuhkaa.

Lue, mitä muita etuja talvella toteutetusta kattoremontista on ».

Lumenpudotuksia tarvitaan

Lumenpudotukset ovat tietysti yksi talven tärkeimmistä kattotöistä. Lumimassat katolla voivat aiheuttaa ikäviä seuraamuksia niin rakennukselle, lähellä olevalle omaisuudelle kuin ihmisillekin.

Jos lunta on paljon, sen paino rasittaa katon rakenteita, ja iäkkäämmillä katoille se voi olla liikaa. Hallitsemattomasti katolta putoava lumi on myös suuri turvallisuusriski.

Lue, mitä muita uhkia katolla oleva lumi aiheuttaa ».

Kattoturvatuotteet ajan tasalle

Talviaikaan kattoturvatuotteet ovat tärkeitä kahdesta syystä: niiden pitää mahdollistaa katolle kiipeämisen turvallisuus liukkaallakin kelillä, ja toisaalta niitä tarvitaan ehkäisemään lumen putoamista katolta. Esimerkiksi kulkusillat ja lumiesteet auttavat näissä asioissa, joten ne on syytä asentaa tarvittaville paikoille. Talven aikana kannattaa myös tarkkailla, kestävätkö kattoturvatuotteiden kiinnitykset, sillä painava lumimassa rasittaa niitä.

Lue, mitä laki edellyttää kattoturvatuotteilta ».

Pyydä meidät katollesi talvellakin!

Teemme kattojen tarvitsemat toimenpiteet ammattitaidolla kaikkina vuodenaikoina. Soita meille numeroon 050 919 5071 tai pyydä tarjous sivuillamme!

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö