Välty onnettomuuksilta – pudota lumet ajoissa

Painava lumimassa katolla voi pahimmillaan aiheuttaa ikäviä seurauksia rakennukselle, omaisuudelle tai ihmisille. Listasimme neljä mahdollista skenaariota, joita liiasta lumesta katolla voi seurata. Älä jää odottamaan näitä, vaan toimi hyvissä ajoin.

1.    Katon rakenteet rasittuvat ja kattoremontti aikaistuu

Uskallatko altistaa kiinteistösi katon ennenaikaiselle kattoremontille? Vaikka suomalaiset katot onkin yleensä mitoitettu kestämään lunta, niin erityisesti epätasaisesti jakautunut lumen paino katolla on silti suuri rasitus katon rakenteille. Katosta voi myös rikkoutua kevyempirakenteisia osia, kuten räystäitä ja katoksia. Suuren lumimassan lähtiessä liikkeelle itsestään niitä päin saattaa rysähtää useamman sadan kilon rasitus.

2.    Kattovuotojen riski kasvaa

Katossa ilmenevät lämpövuodot muodostavat lumikuorman kanssa epäkiitollisen yhdistelmän. Lämpövuoto saa aikaan katolla olevan lumen sulamisen, ja räystästä kohti valuessaan vesi taas jäähtyy ja jäätyy. Näin syntyy jääpato, jonka taakse kerääntyy sulamisvettä. Tilanteen jatkuessa ja paineen muodostuessa tarpeeksi suureksi vesi pääsee läpi ehjästäkin katosta. Jos huonosti käy, vuodon aiheuttama vesivahinko kastelee rakennuksen ullakkoa, yläpohjaa ja seiniä pitkän matkaa.

3.    Ihmishenkiä on vaarassa

Oletko miettinyt turvallisuusnäkökulmaa kiinteistösi pihamaalla? Lumien hallitsematon putoaminen saa aikaan vaaratilanteita katon lähistöllä liikkuville ihmisille, sekä talon omalle väelle että ohi kulkeville jalankulkijoille. Jos katolta putoava jää tai lumi aiheuttaa tapaturmia, seuraukset voivat pahimmillaan olla kohtalokkaat. Mikäli kiinteistön kunnossapidosta ei ole huolehdittu riittävän hyvin, kiinteistön omistaja tai taloyhtiö joutuu vahinkotilanteista vastuuseen.

4.    Omaisuus vaurioituu

Uhkaako katolla roikkuva lumikuorma jo alla olevia autoja, pihan rakennelmia tai istutuksia? Jäinen lumikuorma saa ikävää jälkeä aikaan pudotessaan vaikkapa kymmenenkin metrin korkeudelta. On huomattavasti edullisempaa panostaa lumien pudottamiseen ajoissa kuin joutua maksumieheksi, kun talon viereen parkkeerattujen Audien ja Teslojen konepellit menevät vaihtoon.

Lumenpudotus on ammattilaisen tekemänä helppo homma

Kaikkien edellä mainittujen skenaarioiden toteutuminen on estettävissä oikea-aikaisella lumenpudotuksella. Milloin sitten on oikea aika? Sen tietää kolmea asiaa seuraamalla:

1) Katolla on paljon lunta.

2) Räystäissä on lumen lisäksi jääpuikkoja ja jäätä.

3) Katolta roikkuu lumilippoja.

Kun huomaat näitä merkkejä, pyydä meidät paikalle pudottamaan lumet kiinteistösi katolta ammattimaisen turvallisesti ja kattoa vahingoittamatta. Sovittaessa kuljetamme samalla lumet pois pihapiiristä.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai ota yhteyttä nettisivuillamme yhteydenottolomakkeen kautta ».

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö