Katon läpivientejä kannattaa pitää silmällä

Läpivientien tiivistysten pettäminen on yksi yleisimmistä kattovuotojen syistä, joten niitä kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Uudelleen tiivistämällä läpivientien vuodot saadaan yleensä korjattua nopeasti.

Katon läpiviennit ovat alttiita vuodoille

Katon läpivienneillä tarkoitetaan kohtia, joissa katemateriaaliin on tehty reiät esimerkiksi savupiippua, viemärintuuletusputkea tai ilmanvaihdon poistoputkea varten. Nämä kohdat ovat usein katon altteimpia paikkoja vuodoille, vaikka ne olisi suojattu, tiivistetty ja pellitetty oikein. Joskus läpiviennit voivat olla alun perinkin tehty väärin, jolloin vuotojen mahdollisuus on suurempi.

Katon läpivienneistä vesi pääsee helposti vesikatteen alle, jos tiiviys ei ole 100-prosenttinen. Jos läpivientien säännöllisestä tarkastamisesta ei huolehdita, voi vastaan tulla ikäviä yllätyksiä: Pienet vuodot saattavat vuosien aikana aiheuttaa hankalan homeongelman talon yläpohjassa ja eristeissä. Jos vuoto huomataan vasta siinä vaiheessa, kun kosteus tulee jo sisäkattoon asti, vauriot ovat yleensä jo laajat.

Tarkastamalla katon läpiviennit huolellisesti puolivuosittain voidaan siis välttyä hyvinkin suurelta harmilta.

Läpivientien lisäksi jokaisella katemateriaalilla on omat riskinä, joiden takia kattovuotoja voi syntyä. Lue niistä lisää täältä.

Mitä tehdä, kun katon läpivienti vuotaa?

Jos tarkastuksessa huomataan katon läpiviennin vuoto, tärkeintä on saada vuoto loppumaan mahdollisimman nopeasti ja estää näin lisävaurioiden syntyminen. Siihen järkevin ratkaisu on tiivistys.

Käytämme katon läpivientien tiivistykseen Enkopur-tiivistysainetta, jolla vuotokohtien paikkaaminen onnistuu kestävästi ja tiiviisti. Aluksi tiivistettävä alue puhdistetaan liasta, ruosteesta ja rasvasta. Sitten sille levitetään pohjustusaine, jonka annetaan kuivua kunnolla. Tämän jälkeen alueelle levitetään kerros Enkopuria sekä kuitukangas, joka lisää tiivistyksen kestävyyttä. Lopuksi kuitukankaan päälle lisätään vielä toinen kerros Enkopuria.

Enkopurilla tehty tiivistys sopii kaikille katemateriaaleille ja annamme sille 100 prosentin vesitiiviystakuun 5–10 vuodeksi. Tiivistyksen lopputuloksena saadaan aikaan kumimainen, joustavan kestävä pinta, joka kestää saman tien vesisateen.

Kun läpiviennin vuoto on saatu paikatuksi, on aika tutkia, onko vuodosta ehtinyt seurata muita vaurioita. Jos näin on, saatetaan tarvita esimerkiksi kostuneiden eristevillojen vaihtoa tai perusteellisempaakin kattoremonttia.

Pyydä meidät tarkastamaan kattosi!

Teemme kattojen tarkastukset, huollot, tiivistykset ja muut tarvittavat toimenpiteet Keski-Suomen alueella. Olemme valtuutettu Enkopur-asentaja.

Kun kattovuoto yllättää, soita meille numeroon 050 919 5071 tai pyydä tarjous sivuillamme!

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö