Talvi tulee – kattoturvatuotteet kuntoon

Katolla ja piha-alueella talven aikana liikkuvien turvallisuutta silmällä pitäen nyt on korkea aika tarkistaa kattoturvatuotteiden toimivuus. Tässä hiukan faktaa sen tueksi. Jos huomaat puutteita kattosi varustuksessa, soita meille!

1.    Tarkista, ovatko kattoturvatuotteesi määräysten vaatimalla tasolla

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta edellyttää vähintään seuraavia asioita kattoturvallisuudelta:

”Sisäänkäynnin ja kulkuväylän kohdan, talvella käytettävän leikki- ja oleskelualueen sekä rakennusta ympäröivän katualueen ja muun yleisen alueen on oltava suojattu rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä lumiestein, katemateriaali ja katon kallistus huomioon ottaen. Sisäänkäynnin on lisäksi oltava suojattu kinostumiselta katoksella.”

Tämä tarkoittaa käytännössä katolle asennettavien lumiesteiden asentamista mainittuihin kohtiin, mikäli suojaamista ei ole hoidettu jollain muulla tavalla. Oikein sijoitetut lumiesteet estävät lumikuormia putoamasta hallitsemattomasti alas ja varmistavat pihalla liikkumisen turvallisuuden.

”Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille on oltava turvallinen ja helppokulkuinen katkeamaton kulkutie. Yli 1:8 kaltevalla katolla on käytettävä kattosiltaa, lapetikasta, kattoporrasta, askeltasoja tai jalkatukia.”

Katon kaltevuus 1:8 tarkoittaa metrin korkeuseroa kahdeksan metrin vaakasuuntaisella matkalla, eli puhutaan jo erittäin loivasta kulmasta. Kulkuun tarvittavat kattoturvatuotteet on siis syytä hankkia lähes kaikille katoille tasakattoisia rakennuksia lukuun ottamatta.

”Rakennuksessa, jonka korkeus ylittää 9 metriä, on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten. Rakennuksessa on oltava myös riipputelineiden kiinnitysrakenteet ja -varusteet, jos julkisivun huoltoon ei ole suunniteltu muuta toimivaa ratkaisua.”

Turvaköydet voidaan kiinnittää esimerkiksi kattosiltaan asennettuun turvakiskoon tai muuhun tarkoitukseen sopivaan kattokulkutien osaan. Riipputelineiden kiinnitystä varten katolle voidaan asentaa kiinnityssilmukoita, kattopollareita tai kiinteä kisko, johon riipputelineen vaijerit kiinnittyvät koukulla.

2.    Tarkista, että kattoturvatuotteet ovat hyvässä kunnossa ja napakasti kiinni

Vaikka riittävä määrä kattoturvatuotteita olisikin kertaalleen hankittu katolle, niiden kunto sekä kiinnitys on myös muistettava tarkistaa vuosittain. Tarpeen tullen kattoturvatuotteita on myös päivitettävä uusiin.

Suuret lumimassat voivat talvisin rasittaa lumiesteitä, kattosiltoja ja muita kattoturvatuotteita niin, että ne pahimmillaan saattavat irrota ja vääntyä. Jos näin pääsee käymään, myös itse katto voi vaurioitua, kun kattoturvatuotteiden kiinnitysten kohdalle syntyy reikiä. On siis ehdottomasti järkevämpää pitää huoli siitä, että kattoturvatuotteet ovat hyvin kiinni. Ruuvien ja pulttien kiristäminen kannattaa tehdä säännöllisesti keväisin ja syksyisin huoltojen yhteydessä.

Kattoturvatuotteita on myös hyvä maalata välillä, jotta ruostevauriot saadaan minimoitua ja kattoturvatuotteiden käyttöikä pidennettyä maksimiin.

Lue lisää aiemmista blogijutuistamme Kattoturvatuotteet ovat talvella tarpeen ja Huolehdi katon talviturvallisuudesta.

Tilaa kattoturvatuotteet asennuksineen helposti meiltä

Meiltä saat asianmukaiset kattoturvavarusteet ja niiden ammattitaitoisen asennuksen niin omakotitaloihin kuin isompiinkin kiinteistöihin.

Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soita suoraan meille numeroon 050 919 5071!

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö