Vaihteleva sää rasittaa kattoja

Kosteus ja pakkanen ovat ärhäkkä kaksikko, joka leudon talven aikana kuluttaa kattoja yllättävän paljon. Sään vaihtelu plussalta miinukselle ja takaisin altistaa ennestään huonokuntoisen katon jopa vuodoille, mutta niihin löytyy apu talvellakin.

Mitä vaihteleva talvisää saa aikaan katossa?

Alkutalvi on ollut harvinaisen vähäluminen, mutta säät ovat sahanneet edestakaisin sitäkin enemmän. Vaihtelevat lämpötilat rasittavat kattoja siinä missä suuret lumikuormatkin, ja joissakin tapauksissa jopa enemmän.

Pakkasten ja plussakelien vaihtelut saavat kattomateriaalin vuorotellen laajenemaan ja kutistumaan. Mitä huonokuntoisemmasta katosta on kyse, sitä enemmän säiden vaihtelut sitä rasittavat. Jos katon pinta on päässyt kulumaan, vesi ja pakkanen tekevät yhteistyössä tuhojaan itse kattomateriaalille, oli se sitten pelti, tiili, huopa tai bitumi.

Peltikaton huonokuntoinen maalipinta on vaihtelevilla säillä altis rapautumiselle, kun katolle satanut lumi sulaa ja jäätyy taas. Maalipinnan alle päässyt kosteus altistaa peltikaton ruostumiselle, jonka seurauksena kattoon voi pahimmillaan syntyä reikiä.

Pakkasrapautuminen puree myös tiilikattoon. Jos tiilikaton pinta on kulunut ja sammaloitunut, vesi pääsee imeytymään tiilen sisään. Jäätyessään tiilessä oleva vesi laajenee ja aiheuttaa tiileen halkeamia. Säiden vaihdellessa kierre jatkuu: lämpötilan noustessa taas plussan puolelle tällaiseen tiileen imeytyy entistä enemmän vettä ja halkeamat laajenevat lisää.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Mitä tehdä, jos talvi vahingoittaa kattoa?

Jos katossa ilmenee vuoto talven aikana, se on onneksi helppo paikata märälläkin säällä tai jopa pakkasella, kun käytössä on oikeanlainen paikkausaine. Paikkaus kannattaa tehdä heti, kun vuoto on huomattu, ettei vettä pääse katon rakenteisiin yhtään enempää.

Hoidamme talviaikaiset katon tiivistykset Enke Arctic Seal -tiivistysaineella, joka paikkaa kaikkien katemateriaalien vuodot luotettavasti. Tiivistemassa sisältää vahvikekuituja, joiden ansiosta se kuivuttuaan kestää napakasti paikoillaan ja vesitiiviinä. Vuodon paikkaaminen vie vain hetken, ja jo viiden tunnin kuluttua tiivisteaine on täysin kuivunut.

Kevään tullen vuotokohta kannattaa vielä tiivistää uudelleen pysyvämpään paikkaamiseen tarkoitetulla Enkopur-massalla, jonka tekninen käyttöikä on jopa 25 vuotta.

Tarvittaessa myös perusteellinen kattoremontti on mahdollista toteuttaa talvella, ja erityisesti kuiva pakkaskeli on siihen otollista aikaa. Remontti onnistuu kuivan maan ansiosta siistimmin, kattotöissä ei ole niin paljon ruuhkaa kuin kesäkaudella ja usein homma valmistuu nopeammin juuri näistä syistä.

Jos katto on pinnaltaan muuten huonokuntoinen muttei vielä reikiintynyt, heti kevään tullen on syytä puntaroida sen tarvitsemia huoltotoimenpiteitä. Kaikki katot hyötyvät pinnoituksesta, joka pitää katon vesitiiviinä ja toimivana. Tiilikatolle pinnoitus antaa hyvän suojan kosteutta ja kasvustoja vastaan, ja peltikatoille ehjä maalipinta on tärkeä ruostumisen estämiseksi. Yleensä maalaus- ja pinnoitustöitä päästään toteuttamaan toukokuun tienoilla.

Lue lisää katon toimenpiteiden ajoituksesta katon huollon vuosikellosta.

Pyydä meidät avuksi

Teemme katon tiivistykset nopealla aikataululla ja otamme mielellämme tilauksia vastaan isommistakin katon toimenpiteistä. Katto on tärkeää laittaa ammattitaidolla kuntoon, sillä se on koko alla olevan talon tärkein suoja.

» Ota yhteyttä

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö