Jokaisella katemateriaalilla on omat riskinsä, joiden takia kattovuotoja voi syntyä. Lue, mikä sinun kattoasi todennäköisimmin uhkaa, niin voit varautua ja toimia ajoissa.
Kattojen riskitekijät ja kriittiset kohdat
Vesikatteen tärkeä tehtävä on estää veden pääsy alla oleviin rakenteisiin. Katemateriaalin vuotaminen on kuitenkin yksi yleisimmistä katon ongelmista.
Katevaurio voi johtua hyvin monesta syystä. Aiheuttajina voivat olla puutteellinen suunnittelu tai asennus- ja rakennusvirheet, mutta katemateriaalin ikääntyminen myös aiheuttaa väistämättä vuotoriskejä, ellei sen kuntoa pidetä yllä tarvittavilla toimenpiteillä.
Veden kerääntyminen katolle pahentaa entisestään vuotojen riskiä, oli katemateriaali mikä tahansa. Sitä saavat aikaan mm. katon painuminen, liian pienet kallistukset, roskien kerääntyminen ja lumen sekä jään patoutuminen katolle.
Tietyt kohdat katossa ovat erityisen alttiita vuotojen syntymiselle. Tällaisia kohtia ovat katteen saumat, läpiviennit sekä epäjatkuvuus- ja kiinnityskohdat. Epäjatkuvalla katteella tarkoitetaan esimerkiksi metalli-, tiili ja palahuopakattoja: ne eivät ole itsessään tiiviitä, ja jos ne on asennettu liian loivaan kulmaan, saumat eivät kestä vedenpainetta.
Korroosio peltikatossa
Tavallinen kattovuotojen aiheuttaja peltikatteissa on korroosio. Yleisimmin korroosiolle eli ruostumiselle altistavat olosuhteet syntyvät siitä, kun vesi ei pääse poistumaan vapaasti katolta. Riskialttiita paikkoja ruostumiselle ovat katteen taitteet, läpiviennit, kiinnikkeet, saumat ja niiden ympäristöt.
Metallikatteeseen voi syntyä myös galvaanista ruostumista, jos kaksi eri metallia ovat kosketuksissa toisiinsa ja niiden pinnalla on kosteutta. Tällaisessa tilanteessa epäjalompi metalli alkaa syöpyä. Siksi katteen kiinnityksessä tulee aina käyttää samaa materiaalia tai jalompaa kuin itse katemateriaali.
Reikä huopakatossa
Huopakatteita tai toisin sanoen bitumi- tai kermikatteita altistaa yleisimmin vaurioille materiaalin kovettuminen, jota nopeuttavat mm. lämpötilojen vaihtelut ja auringon UV-säteily. Kovettuessaan huopa alkaa helposti halkeilla, jolloin vesi pääsee siitä läpi.
Myös saumakohdat ja läpiviennit ovat huopakaton heikkoja kohtia, joiden kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti.
Vuoto tiilikatossa
Tiilikatteen puolestaan rikkoo useimmiten kosteus, joka pääsee imeytymään pinnaltaan heikentyneeseen tiileen. Toistuvasti jäätyessään ja sulaessaan kosteus pääsee rikkomaan tiilen.
Lisäksi tiilien rikkoutumista voivat aiheuttaa virheellinen asennus, rakenteiden painuminen ja lahovauriot.
Tiivistys on nopea ja varma apu katon vuotoon
Katon vuototilanteessa tärkeintä on korjata katemateriaali mahdollisimman nopeasti ja estää näin lisävaurioiden syntyminen. Sen jälkeen tilannetta ja jatkotoimenpiteiden tarvetta voidaan kartoittaa perusteellisemmin kaikessa rauhassa.
Katon tiivistys on tehokas ja edullinen ratkaisu paikallisten vuotokohtien korjaamiseen. Teemme tiivistykset pohjoisen olosuhteisiin sopivilla Enkewerkin ja Kemper Systemin tiivistysaineilla, jotka pitävät paikatun kohdan tiiviinä erittäin luotettavasti. Annamme tiivistämillemme kohteille 100-prosenttisen vesitiiveystakuun 5–10 vuodeksi, mutta tuotteiden tekninen käyttöikä on vielä huomattavasti pidempi. Lue lisää aiheesta myös täältä.
Talvityöskentelyyn sopivalla Enke Arctic Seal -tiivistysmassalla katon tiivistyksen voi tehdä myös pakkasten aikaan, joten vuodenajan asettamia rajoitteita katon tiivistämiseen ei ole.
Jos tarvitset apuamme katon kunnon tarkastamiseen tai vuotokohtien korjaamiseen, ota rohkeasti yhteyttä.
» Pyydä tästä ilmainen kartoituskäynti tai soita suoraan meille numeroon 050 919 5071.
Lisää luettavaa katon tiivistämisestä: