Milloin huopakaton pinnoitus on tarpeen?

Pinnoitus on oivallinen tapa uudistaa pinnaltaan kulunut huopakate. Tiivis, kestävä ja hyvännäköinen pinnoite voi jopa tuplata katteen käyttöiän.

Milloin huopakaton pinnoitus on tarpeen?
Pinnoitus tuplaa huopakatteen elinkaaren

Huopa on miellyttävän hiljainen katemateriaali, joka tarjoaa talolle elastisen, tiiviin ja kestävän suojan säärasituksia vastaan. Kuten muutkin katemateriaalit, huopa kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Katon kunto, ja erityisesti läpivientien tiiviys, on tarkastettava pari kertaa vuodessa. Karkeapintainen kate sitoo pelti- ja tiilikattoa enemmän roskia ja likaa, joten katon huolellinen puhdistus on tärkeä huoltotoimi. Erityisen tärkeää se on loivilla ja tasakatoilla.

Säännöllisistä huoltotoimista huolimatta huopa kuluu ajan saatossa. Karkean kulutuspinnan alta paljastuu tasainen bitumikerros, joka ei kestä pintakerroksen tavoin mekaanista rasitusta ja vaihtelevia sääolosuhteita. Paljas bitumi rikkoutuu helposti ja vauriokohdat altistavat katteen alapuolella olevat katto- ja yläpohjarakenteet vesivuodoille.

Pinnoitus tuplaa huopakatteen elinkaaren

Bitumikerroksen alkaessa pilkistää huopakatolla on todennäköisesti ikää noin 20–30 vuotta. Moni talonomistaja harkitsee tässä vaiheessa uuden vesikatteen asentamista. Täydellinen kattoremontti ei välttämättä kuitenkaan ole tarpeen. Jos huopa ei ole päässyt kulumaan kovin pahasti ja kattorakenteet ovat kunnossa, nykyiselle katteelle voidaan loihtia lisävuosia pinnoittamalla. Asiantuntevasti asennetulla pinnoitteella voidaan jopa tuplata huopakatteen elinkaari.

Pinnoittamalla vanhalle huopakatteelle saadaan elastinen, kestävä ja täydellisesti vettä eristävä pinta, joka suojaa katetta auringon UV-säteilyltä ja mekaaniselta kulumiselta. Kulunut huopakate tarjoaa sammalille hyvän kasvualustan ja kosteutta sitovana nopeuttaa pakkasrapautumista. Kun kate pinnoitetaan, vesi virtaa katolta tehokkaasti pois, eikä sammalkaan löydä katolta soveliasta tarttumapintaa.

Uudistettu huopakate viehättää myös visuaalisesti. Mieleisellä värisävyllä pinnoitetun katon yleisilme on yhtenäinen ja siisti. Katolla kelpaa jatkossa tehdä vuosihuoltotoimia, sillä pinnoitettu katto on aiempaa huomattavasti helpompi pitää puhtaana.

Pinnoitus aina puhtaalle huopapinnalle

Jos huopakatteen kunto mietityttää, kannattaa kutsua meidät tekemään katolle huolellinen kuntokartoitus. Tarkastamme katteen, kattorakenteiden, läpivientien sekä katovarusteiden kunnon ja annamme arvion katon uudistamistarpeesta. Saat meiltä aina selkeän listauksen korjaustarpeista, joten päätösten tekeminen helpottuu.

Pinnoitus on yleensä järkevää toteuttaa, jos huopakatteen pinta ei ole kauttaaltaan pahasti kulunut eivätkä katon rakenteet vaadi kunnostamista. Esimerkiksi paikoittain kulunut, reikiintynyt tai halkeillut kate on monesti kannattavaa pinnoittaa.

Hyväkuntoiseksi todetulle katolla saattaa riittää pelkkä puhdistus ja käsittely sammalenestoaineella. Myös pinnoitusprojekti starttaa aina huolellisella puhdistuksella. Pois on saatava roskien, lehtien ja irtolian ohella kattoon pinttynyt lika sekä mahdolliset sammal- ja leväkasvustot. Apuna puhdistustyössä käytetään painepesuria. Työpaine asetetaan niin alhaiseksi, että kate ei vaurioidu. Jos katteessa on kartoitusvaiheessa havaittu vuotokohtia tai reikiä, ne tiivistetään ennen katon pesua.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Tasavahvuinen ja kestävä pintakerros huopakatolle

Huopakaton pinnoitus voidaan tehdä kohteesta riippuen leveällä siveltimellä levitettävällä pinnoitemaalilla tai ruiskutettavalla pinnoitteella. Valinta käsittelytapojen välillä tehdään kattokohtaisesti esimerkiksi sen mukaan, onko kyse tasakatosta vai harjakatosta. Käytämme aina laadukkaita pinnoite- ja maalituotteita, jotka soveltuvat Suomen olosuhteisiin.

Laadukas vesiohenteinen pinnoite suihkutetaan korkeapaineruiskulla katon pintaan. Se hylkii likaa ja vettä sekä kestää erinomaisesti kulumista ja säätilan vaihteluita. Ruiskuttamalla saadaan aikaan tasavahvuinen pintakerros, jonka paksuus on noin 2,5 millimetriä. Käytämme erilaisia pinnoitemateriaaleja, jotka valitsemme käsiteltävän katon ominaisuuksien mukaisesti. Yksi yleisimmin käyttämistämme pinnoitteista on polyureapinnoite, joka soveltuu erityisesti tasakatoille.

Pinnoitustyön kustannuksiin vaikuttaa katon pinta-ala, pohjatöiden tarve ja käsiteltävän katteen kunto. Nyrkkisääntö on, että työ tulee sitä edullisemmaksi, mitä aikaisemmassa vaiheessa päällystekorjaukseen lähdetään. Päätöstä pinnoituksesta ei kannatakaan jättää viime tippaan.

Lue myös blogimme pienempien kattovikojen korjaamisesta.

Huolehdi taloyhtiön huopakaton kunnosta tekemällä vaivaton kattohuoltosopimus

Katon huolto ja tarkastaminen vaativat osaamista sekä turvavarusteita. Jätä katon kunnosta huolehtiminen meille ja tee vaivaton Kattohuoltosopimus. Hoidamme syys- ja keväthuollot puolestasi ja raportoimme katon kunnon säännöllisesti. Näin tiedät, mitä katollesi kuuluu ja milloin kannattaa tehdä muutakin kuin siivota roskat.

Kaipaako huopakattosi pinnoittamista?

Jätä meille viesti, niin olemme sinuun yhteydessä. Tai kysy lisää soittamalla numeroon 050 919 5071, laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@kskiinteistopalvelu.fi.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö