Milloin kattoremontti on ajankohtainen – 5 merkkiä

Katon ikä ei välttämättä aina ole paras mittari kattoremonttiajankohdan määrittelemiseen, vaan tärkeintä on tarkkailla katon kuntoa ja toimivuutta. Tavallista enemmän rasitusta kohdannut katto tarvitsee remontin aiemmin, kun taas tunnollisesti huollettu katto voi selvitä paljonkin keskivertoikää pidemmälle.

1.    Kattovuodot kertovat kattoremontin tarpeesta

Kattovuoto ja erityisesti toistuvat kattovuodot ovat selkein merkki siitä, että kattoremontti todella alkaa olla ajankohtainen. Kun isompia vuotoja ehtii tulla, ollaan jo yleensä vähän myöhässä kattoremontin suhteen. Yksittäinen pieni vuoto on vielä järkevää hoitaa paikkaamalla kuntoon, mutta remonttia kannattaa viimeistään tässä vaiheessa alkaa suunnitella lähivuosille.

Jos vuoto on ehtinyt kastella vesikatteen alla olevia rakenteita laajemmin, pelkkä katon paikkaaminen ei ole enää toimenpiteenä riittävä. Pahimmillaan vesi pääsee välikaton kautta sisätiloihin asti, jolloin tarvitaan jo kattoremontin lisäksi muutakin remonttia.

2.    Katon huono tuulettuvuus on syy kattoremonttiin

Vaikka vesikatteen pinta ei päästäisikään kosteutta läpi, välikattoon voi silti syntyä kosteusongelma puutteellisen tuulettuvuuden seurauksena. Se on usein jopa kattovuotoa vakavampi tilanne. Kun huonosti tuulettuvaan välikattoon nousee kosteutta sisätiloista, kosteus kertyy puurakenteisiin, heikentää lämmöneristystä, aiheuttaa jääpuikkoja räystäisiin ja valuttaa vettä takaisin sisätiloihin päin.

Tällaisessa tilanteessa kattoremontti on järkevin vaihtoehto, jotta koko kattorakenne saadaan korjattua.

3.    Vaikea puhdistettavuus korjaantuu kattoremontilla

Kun säännöllinen pesu ja pinnoitus eivät enää riitä pitämään katon pintaa helposti puhdistettavana, kattoremontti on seuraava askel. Kyse ei ole pelkästään siististä ulkonäöstä vaan siitä, että hankalasti puhdistettava katto on yhtä kuin pinnaltaan vaurioitunut katto. Silloin se kerää itseensä kosteutta ja materiaalista riippuen alkaa joko ruostua tai haurastua, kunnes päästää lopulta veden läpi.

Jos katto joutuu kestämään tavallista enemmän rasittavia tekijöitä, se on myös remontin tarpeessa tavallista aikaisemmin. Esimerkiksi varjoinen paikka puiden katveessa, missä katto ei pääse kuivumaan kunnolla ja lisäksi se on jatkuvasti lehtien, neulasten tai muun irtoroskan peitossa, on katolle suuri rasitus, joka kuluttaa katon pintaa.

4.    Painaumat katossa vaativat aina kattoremonttia

Jos katossa on selkeitä painaumia, on se yleensä merkki kantavien rakenteiden heikkoudesta tai vaurioitumisesta. Painuminen voi johtua katon rakenteisiin pesiytyneestä kosteudesta ja lahoamisesta, mutta joskus kyse voi olla myös alun perin väärin mitoitetusta rakenteesta, joka ei kestäkään esimerkiksi tavallista painavampaa lumikuormaa.

Tällaisessa tapauksessa on tärkeää toimia nopeasti, sillä painunut katto ei enää suojaa rakennusta niin hyvin kuin pitäisi. Pahimmassa tapauksessa korjaamaton notko voi romahtaa kokonaan ja aiheuttaa harmia koko kiinteistölle.

5.    Kattoremontti mahdollistaa haluttujen parannusten toteuttamisen

Pätevä syy kattoremontille voi olla se, että kattoa ja sen myötä koko rakennusta halutaan päivittää toimivammaksi. Tasakaton muuttaminen harjakatoksi on yksi tavallisimmista muutoksista. Paitsi että se tekee katosta helppohoitoisemman, sillä on usein positiivinen vaikutus talon ulkonäköön ja arvoon.

Kattoremontin yhteydessä saadaan myös lisättyä eristystä, jolloin rakennuksen asumismukavuus ja energiatehokkuus paranevat. Muutos näkyy pienempinä lämmityskuluina, jotka osaltaan kompensoivat kattoremontin hintaa.

Pyydä meidät arvioimaan kattoremontin tarve

Teemme ammattitaidolla kattoremontit erilaisiin kiinteistöihin ja tulemme mielellämme paikan päälle arvioimaan kattosi remontin tarpeen. Perusteellisella katon kuntokartoituksella arvioimme katon kunnon rakenteita myöten.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai varaa katon tarkastus tästä.

 

Lue myös nämä blogiartikkelit:

Purkamalla vai päälle rakentamalla – huomioi nämä asiat, kun vertaat kattoremonttitarjouksia
Kattoremontti taloyhtiössä
Mistä kattoremontin hinta muodostuu
Kattoremontti vai katon pinnoitus – kumpi kannattaa?
Kattoremontti onnistuu myös talvella

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö