Katon riskitekijät ja niiden huomiointi – koskevatko nämä sinun kattoasi?

Katon tehtävä on suojata rakennusta kosteudelta ja sään rasituksilta. Monet yksittäiset ongelmakohdat voivat kuitenkin altistaa kattoa ja sen myötä koko rakennusta vaurioitumiselle. Tarkista tästä artikkelista tavallisimmat katon rakenteiden riskitekijät ja pyydä meidät tarvittaessa paikan päälle katsomaan, onko katollasi niiden suhteen huolta.

» Varaa meiltä katon tarkastus

Katemateriaalin kunto ja tiiveys

Katossa ei tarvitse olla kovinkaan isoa reikää, kun kosteus jo löytää tiensä siitä läpi. Siksi katemateriaalin kunnosta on syytä pitää asianmukaisesti huolta. Katon säännöllinen tarkastaminen ja puhdistaminen on kaiken perusta, ja sen lisäksi pinnoittamisesta tai maalaamisesta on huolehdittava säännöllisin väliajoin.

Jos katemateriaaliin kuitenkin ehtii tulla reikä, sen paikkaaminen on tehtävä mahdollisimman pian. Nykyisillä tiivisteaineilla katon pienet vuotokohdat saadaan paikattua hyvinkin pitävästi. Olennaista on kuitenkin arvioida sitä, missä kohtaa paikkaus on vielä riittävä toimenpide ja milloin puolestaan on jo järkevämpää panostaa kattoremonttiin.

Lue kattojen yleisimmistä vuotokohdista lisää täältä ».

Läpiviennit

Katon läpiviennit, kuten savupiipun, viemärintuuletusputken ja ilmanvaihdon poistoputken reiät, ovat usein katon heikoimpia lenkkejä, joten niiden tiiveyden tarkistamisessa kannattaa olla tarkkana. Oikein tehdytkin läpiviennit ovat alttiita vuodoille. Erityistä valppautta tilanteiden seuraamisessa tarvitaan silloin, jos läpiviennit on asennettu katon alaosaan tai sisätaitteisiin, missä ne joutuvat kestämään tavallista enemmän veden rasitusta.

Jokaisen katon läpivientien tiivisteitä on pidettävä säännöllisesti silmällä ja uusittava niitä mieluummin hyvissä ajoin kuin vasta vuodon satuttua. Lue aiheesta lisää täältä ».

Pellitykset

Väärin mitoitetut tai tiiveydeltään puutteelliset pellitykset ovat aina rakennukselle kosteusriski. Piipun pellitys on yksi kriittisistä kohdista. Harjapelti suojaa katon harjaa, päätyräystäslista peittää reunimmaisen katelevyn reunaa ja tippapelti katon alaräystäällä estää otsalaudoituksen kastumisen. Kaikki nämä paikat on syytä käydä puolivuosittain läpi vuotojen varalta.

Sadevesijärjestelmä

Puutteellisesti toimiva, tukkoinen tai repsottava sadevesijärjestelmä ei aja asiaansa, jolloin katolle satava vesi ei ohjaudukaan turvallisesti viemäriin, vaan jää rasittamaan talon rakenteita. Sadevesijärjestelmään kohdistuu vuodenaikojen vaihtelun myötä paljon rasitusta, joten sen kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Talven jälkeen on hyvä tarkistaa, ettei lumikuorma ole irrottanut kiinnityksiä, ja kesäkauden lopuksi kourut on tärkeää puhdistaa roskista.

Perehdy aiheeseen tarkemmin täältä ».

Katon kallistukset

Tasaisissa ja loivissa kattorakenteissa esiintyy tavallista todennäköisemmin vuotoja siksi, että vesi ei pääse poistumaan katolta. Jäätyessään ja taas sulaessaan katolla seisova vesi rasittaa katetta jatkuvasti, jolloin seurauksena voi olla katteen saumojen aukeaminen tai katteen halkeilu. Erityisesti tällaisissa katoissa kannattaa panostaa riittävän tiheisiin kattotarkastuksiin ja katetarvikkeiden laatuun.

Lämpövuodot ja huono tuulettuvuus

Katon lämpövuoto tarkoittaa sitä, että rakennuksen sisätilojen lämpö pääsee karkaamaan ulos katon rakenteiden kautta puutteellisen lämmöneristyksen tai rakenteisiin muodostuneen kylmäsillan takia. Paitsi että lämpövuoto aiheuttaa energiahukkaa, se aiheuttaa kosteuden tiivistymisen rakennuksen yläpohjaan ja seurauksena voi olla home- ja lahoamisvaurioita. Lue täältä, miten tunnistat katon lämpövuodon.

Lämpövuotojen ohella myös välikaton huono tuulettuvuus altistaa kosteusongelmille. Sisätiloista nouseva kosteus kertyy välikattoon eikä pääse poistumaan sieltä luonnollisesti. Tuulettuvuuden parantamiseksi tarvitaan yleensä kattoremonttia – lue lisää täältä ».

Pyydä meidät tarkastamaan kattosi riskitekijöiden varalta

Meiltä saat kaikki katon huoltotyöt nopeasti palvellen ja ammattitaidolla toteutettuna. Meillä myös maalaisjärki on aina mukana kattotöissä: pikkureiän takia ei tarvitse uusia koko kattoa. Kun pieneen ongelmaan reagoidaan ajoissa, vältytään isoilta yllätyksiltä.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai varaa katon tarkastus tästä.

 

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö