Katon lämpövuoto – tunnistaminen ja toimiminen

Roikkuuko räystäilläsi tavallista enemmän jääpuikkoja tai näkyykö katolla olevan lumen keskellä sulia kohtia? Saattaa olla kyse katon lämpövuodosta, johon kannattaa reagoida sen vaatimalla vakavuudella.

Lämpövuoto altistaa katon kosteusvaurioille ja lisää lämmityskuluja

Kun talon räystäille alkaa kertyä runsaasti jääpuikkoja, tavallisin selitys on lämpövuoto. Lämpöä pääsee karkaamaan rakennuksen sisätiloista katon rakenteiden kautta ulos, mikä usein johtuu puutteellisesta lämmöneristyksestä ja lämpöä johtavien rakennusmateriaalien muodostamasta kylmäsillasta.

Lämpövuototilanteessa katto altistuu kosteuden tiivistymiselle rakenteiden pintaan. Kun sisältä nouseva lämpö ja kosteus kohtaavat kylmän vesikatteen alapinnan, kosteus muuttuu vedeksi ja voi johtaa yläpohjan home- ja lahoamisvaurioihin. Lämpövuotoa epäiltäessä katto kannattaa siis aina tarkastaa huolellisesti.

Joskus lumen sulaminen katolla voi toki johtua muustakin syystä ilman, että rakenteissa on vikaa – esimerkiksi reilummasta lämmittämisestä. Lunta saattaa sulaa esimerkiksi savupiipun vierestä, kun takkaa lämmitetään. Jos sulamiskohta kuitenkin on vaikkapa keskellä kattoa eikä sille löydy ilmiselvää selitystä, on syytä miettiä lämpövuodon mahdollisuutta.

Asukkaiden voi olla vaikea havaita itse katon lämpövuotoa, sillä se ei välittömästi vaikuta asumismukavuuteen. Lämmönhukka kuitenkin näkyy lämmityslaskussa, sillä lämpö nousee ylöspäin ja siksi suuri osa lämmöstä häviää juuri yläpohjan kautta.

Lämpövuoto tekee tuhojaan katteelle lumimassan alla

Lämpövuoto on talvisin suuri rasite myös katon pinnalle. Kun katon lämpövuodot sulattavat katolla olevaa lunta, sulamisvesi vuorollaan jäätyy ja sulaa taas uudelleen. Räystästä kohti valuva vesi muodostaa jäätyessään padon, jonka taakse kertyy lisää sulamisvettä. Pikkuhiljaa vedenpaine jään ja lumen alla muodostuu niin suureksi, että vesi hakeutuu läpi katteessa olevista rei’istä tai jopa täysin ehjästä katteesta.

Erityisen tärkeää katon lämpövuotojen kohdalla on siis huolehtia säännöllisistä lumenpudotuksista, jotta lumen, jään ja sulamisveden määrä katolla pysyy mahdollisimman pienenä. Näin vähennetään mahdollisten katteen alle syntyvien kosteusvaurioiden riskiä.

Katon korjauksen lämpövuodon aikaansaavien rakenteiden osalta voi jättää kevääseen, mutta ongelmakohta kannattaa paikantaa jo keskitalvella, jotta sitä on kevään tullen helpompi lähteä korjaamaan.

Joskus lämpövuodon korjaustoimenpiteiksi riittävät katon lisäeristys ja tiivistys. Jos ongelma-alue on suurempi tai välikattoon jo ehtinyt syntyä kosteusvaurioita, tarvitaan yleensä perusteellisempi kattoremontti.

Soita kattoalan asiantuntijalle

Teemme ammattitaidolla kattojen tarkastukset, lumenpudotukset ja tarvittavat korjaustyöt tiivistyksistä kattoremonttiin saakka. Pyydä meidät apuun soittamalla numeroon 050 919 5071 tai ota yhteyttä nettisivuillamme yhteydenottolomakkeen kautta ».

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö