Katon lämpövuoto taloyhtiössä voi tulla kalliiksi

Katon lämpövuoto taloyhtiössä aiheuttaa lämmityskustannusten nousua, mutta altistaa kiinteistön myös kosteusvaurioille.

Mitä katon lämpövuoto tarkoittaa

Katon lämpövuodossa rakennuksen sisätiloista pääsee karkaamaan lämpöä katon rakenteiden kautta ulos. Lämpövuodon syy on yleensä katon puutteellinen lämmöneristys tai rakennusmateriaalien muodostama kylmäsilta.

Lämpövuodon aiheuttama energiahukka nostaa lämmityskuluja, mutta se voi aiheuttaa vakavampiakin seurauksia, kuten home- ja lahovaurioita.

› Vuosihuoltospimus on kattosi turva – Lataa ilmainen opas!

Katon lämpövuoto taloyhtiössä: kolme tunnusmerkkiä

Lämpövuoto vaikuttaa asumismukavuuteen vasta viiveellä, joten sen huomaamiseen saattaa vierähtää reilustikin aikaa. Siihen liittyy kuitenkin tiettyjä tunnusmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

Lämmityskustannusten kohoaminen: Lämmin ilma nousee ylöspäin, joten jos katon lämmöneristyksessä on puutteita, lämpö pääsee karkaamaan sitä kautta.

Räystäiden jääpuikot: Rakennuksesta nouseva lämpö sulattaa katon lumipeitteen pohjaa. Näin syntyy katon reunoja kohti valuvaa sulamisvettä, joka muodostaa jäätyessään räystäille jääpuikkoja.

Sulat kohdat katolla: On aivan normaalia, että esimerkiksi takan lämmitys aiheuttaa lumen sulamista savupiipun ympäriltä. Jos keskellä kattoa sijaitseville sulakohdille ei kuitenkaan tunnu löytyvän järkevää selitystä, on syytä epäillä lämpövuotoa.

Katon lämpövuoto rasittaa katon sisä- ja ulkorakenteita

Lämpövuoto altistaa katon sisärakenteet kosteusvaurioille: Kun rakennuksen sisältä nouseva lämmin ilma kohtaa vesikatteen kylmän pinnan, alkaa se tiivistyä vedeksi. Ajan myötä rakenteiden kosteus voi aiheuttaa mittavia remontteja vaativia home- ja lahovaurioita.

Lämpövuoto rasittaa myös katon pintaa: Kun rakennuksen sisältä nouseva lämmin ilma sulattaa katon peittävän lumimassan pohjaa ja pakkaskeli puolestaan jäädyttää katolla valuvia sulavesiä, syntyy jääpato. Jääpadon kerryttämän sulamisveden paine voi kasvaa niin suureksi, että vesi alkaa tihkua katosta läpi.

Lämpövuodon ennaltaehkäisy ja korjaaminen

Säännöllinen lumenpudotus katolta on hyvä tapa ennaltaehkäistä lämpövuotoja. Näin lumen, sulamisvesien ja jään määrä katolla saadaan pidettyä mahdollisimman niukkana ja minimoitua kosteusvaurioiden riskiä.

Lämpövuodon korjaustoimenpiteiksi saattaa hyvinkin riittää katon lisäeristys ja tiivistys. Kattoremontti on aiheellinen yleensä vain siinä tapauksessa, jos lämpövuoto on ehtinyt aiheuttaa kosteusvaurioita tai ongelma-alue on kovin laaja.

› Vuosihuoltospimus on kattosi turva – Lataa ilmainen opas!

Jos epäilet lämpövuotoa

Lämpövuotoa epäiltäessä kannattaa aina tarkastuttaa katto, jotta vältytään suuremmilta ongelmilta ja kustannuksilta.

Me Keski-Suomen Kiinteistöpalvelun kattoammattilaiset teemme kattojen tarkastukset, pudotamme lumet ja hoidamme tarpeelliset korjaustyöt vuosien kokemuksella. Tavoitat meidät puhelimitse numerosta 050 919 5071 tai nettisivuiltamme löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta ».

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö