Anna katollesi lupaus paremmasta huolenpidosta vuonna 2021

Katon huolto on asia, joka saattaa kiireen keskellä päästä unohtumaan. Jos näin on käynyt sinulle, nyt on aika ottaa ryhtiliike.

Ota katon huolto osaksi kotiin panostamisen teemaa

Poikkeuksellisen vuoden 2020 aikana monet meistä ovat huomanneet, että koti on kaiken keskipiste. On todennäköisesti panostettu tavallista enemmän siihen, että kotona on mukava olla ja puitteet ovat hyvässä kunnossa.

Viihtyisien sisätilojen lisäksi kannattaa muistaa tarkastella taloa myös ulkopuolelta. Katto on tärkein kotitaloa suojaava elementti – oletko muistanut pitää sen kunnosta huolta? Viimeistään tänä vuonna on aika antaa myös katolle tarvitsemansa huomio.

Mikä sitten on ajankohtaista mihinkin aikaan vuodesta? Kokosimme tähän artikkeliin huomioitavat asiat vuodenajoittain.

Talvella lumenpudotukset ovat akuuteimpia kattotöitä

Alkuvuosi on tällä kertaa luminen, joten talvikuukausina tärkeintä on seurata katolle kertyvän lumen määrää. Paitsi että katolta putoavat lumimassat ovat riski alla oleville ihmisille ja omaisuudelle, lumi myös rasittaa kattoa.

Jos lunta tulee todella paljon, sen paino on katon rakenteille rasitus. Vaarassa ovat myös kevyempirakenteiset räystäät ja katokset, jotka saattavat rikkoutua painavan lumen alla.

Toinen selkeä riskitekijä on lumikuormaan yhdistyvä lämpötilojen vaihtelu. Lumen vuorottain sulaessa ja jäätyessä katolla katemateriaali on kovilla, jolloin erityisesti ennestään huonokuntoiset katot saattavat päästää vettä läpi. Samoin voi käydä, jos katossa on lumikuormaa sulattava lämpövuoto.

Lue lisää artikkelista Välty onnettomuuksilta – pudota lumet ajoissa.

Vilkkain katon huoltokausi käynnistyy keväällä ja jatkuu syksyyn asti

Lumien sulettua keväällä alkaa paras kattotöiden kausi. Kaikki katot tarvitsevat joka vuosi keväthuollon, jossa käydään läpi katon kunto ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet. Se on hyvä varata jo varhaiseen kevääseen, niin mahdolliset muut sen pohjalta suunniteltavat kattotyöt ehditään vielä hyvin tekemään kesäkuukausien aikana.

Toukokuusta eteenpäin säät ovat yleensä jo sellaiset, että erilaiset maalaustyöt onnistuvat hyvin. Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus sekä talojen ulkoverhousten maalaukset on järkevintä toteuttaa touko­kuun ja elokuun välisenä aikana.

Erilaiset katon pesu-, puhdistus- ja pintakäsittelytyöt ovat niin ikään kesäajan hommia. Katolle pinttynyt lika ei ole pelkästään katon ulkonäköä rumentava tekijä, vaan se myös kerää kosteutta, nopeuttaa pinnoitteen kulumista ja altistaa kattoa vuodoille.

Syksyn tullessa puolivuosittainen huolto on taas ajankohtainen. Sen tehtävä on varmistaa, että katto on valmis kestämään tulevan talven rasitukset.

Ympäri vuoden mahdolliset katon toimenpiteet

Osa kattotöistä on tehtävissä periaatteessa mihin aikaan vuodesta tahansa. Kattoremontti on yksi näistä: sen voi yhtä hyvin toteuttaa kesä- kuin talvikaudellakin. Vesikattoremontissa lämmöneristeisiin ei yleensä tarvitse puuttua, joten talven pakkanen ei pääse sisälle asti.

Kattoturvatuotteet voidaan myös asentaa missä vaiheessa vuotta vain, vaikkakin asentaminen on hiukan helpompaa lumettomana aikana. Jos kuitenkin talvellakin huomataan tarvetta kattoturvavarusteiden uusimiselle tai uusien lumiesteiden asentamiselle, se on hyvin mahdollista.

Katon tiivistys tehdään vuodenaikaan sopivilla aineilla, joten se voidaan tehdä juuri silloin, kun vuoto huomataan. Vuodon paikkaamista ei kannata pitkittää hetkeäkään, sillä mitä nopeammin veden läpi pääsy pystytään estämään, sitä vähemmillä vaurioilla selvitään.

Lataa avuksesi katon huollon vuosikello

Vuosittaisilla huolloilla ja oikeaan aikaan tehdyillä toimenpiteillä voit varmistaa katon pitkän iän. Ota avuksesi tekemämme selkeä katon huollon vuosikello, niin kaikki tulee helpommin hoidetuksi ajallaan.

Voit ladata vuosikellon ilmaiseksi alla olevasta linkistä, tulostaa sen käyttöösi ja merkata kääntöpuolelle muistiin myös jo tehdyt toimenpiteet.

» Lataa katon huollon vuosikello täältä

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö