Paras lämpötila ulkomaalaukseen

Sää on yksi tärkeimmistä ulkomaalauksen lopputulokseen vaikuttavista tekijöistä. Lämpötilan lisäksi olennaista on ilmankosteus sekä auringonpaisteen määrä – ja toki olosuhteiden lisäksi vaikuttaa paljon myös se, miten maalaus muuten toteutetaan.

Ulkomaalaukselle optimaalinen sää on kuiva ja riittävän lämmin

Näin kevään korvilla on hyvä aika suunnitella ulkomaalauksen toteuttamista, mikäli sille näyttää tänä vuonna olevan tarvetta. Missä olosuhteissa maalaus sitten onnistuu parhaiten?

Täydellinen sää ulkomaalaukseen on kuiva muttei kuitenkaan liian aurinkoinen. Touko-kesäkuun säät ovat usein maalaukselle ihanteellisia, kun lämpötilat ovat vielä maltillisia ja ilmankosteus on keskikesää alhaisemmissa lukemissa. Myös loppukesästä sekä alkusyksystä löytyy usein hyviä maalausajankohtia, kun ilma on taas hiukan viileämpää ja kuivempaa.

Paras lämpötila ulkomaalaukseen on vähintään +5 astetta, öljymaaleilla +10 astetta. Liian kylmällä säällä maali ei tartu kunnolla. Ulkomaalaus onnistuu parhaiten, kun ilman suhteellinen kosteus on alle 80 prosenttia. Tällaisissa sääolosuhteissa maali kuivuu tasaisesti ja kiinnittyy hyvin. Maalausjäljestä on myös helpompi saada siisti, kun maali ei kuivu liian nopeasti.

Jos aurinkoiselta säältä ei voida välttyä, maalattavan seinän tulisi mieluiten olla varjoisella puolella taloa, jotta aurinko ei nosta lämpötilaa turhan korkeaksi. Paahtavassa auringonpaisteessa maalipinta voi joskus kuplia ja jäädä epätasaiseksi.

Maalattavan pinnan on oltava täysin kuiva, jotta maali kiinnittyy seinään pitävästi. Jos takana on runsaampi sadejakso, kannattaa seinien antaa kuivua sen jäljiltä muutaman päivän verran ennen maalausta. On järkevää ennakoida myös maalauksen jälkeistä säätä, sillä maalipinta vaatii kuivumisaikaa. Vesiohenteinen maali kestää sateen noin kahden tunnin kuivumisen jälkeen, kun taas öljymaali tarvitsee vähintään vuorokauden kuivumisajan.

Mitä jos maalaussäätä ei voi valita?

Sääennusteita kannattaa maalausajankohtaa miettiessään ehdottomasti seurata, ja tarvittaessa maalauksen toteuttamista on hyvä myös siirtää liian kostean tai kuuman sään takia.

Aina maalaamista ei kuitenkaan voida lykätä sään takia, ja silloinkaan asiasta ei kannata liikaa huolestua. Kun ammattilainen toteuttaa maalauksen, työllä on sama takuu olosuhteisiin katsomatta.

Talon ulkomaalaus kestää yleensä muutaman päivän, ja jos sää tänä aikana yllättäen muuttuu, maalauksessa voidaan pitää myös taukoa. On järkevää tehdä etenemissuunnitelma, joka mahdollistaa tarvittavan tauottamisen. Esimerkiksi katosten alla olevat alueet kannattaa jättää maalattaviksi viimeiseksi, sillä ne ovat säältä suojassa sateenkin yllättäessä.

Sääolosuhteiden lisäksi ulkomaalauksen lopputulokseen vaikuttavat tietysti myös monet muut tekijät: esimerkiksi hyvät pohjatyöt, maalin valinta, riittävä suojaaminen ja huolellisuus työssä.

Lue lisää ulkomaalauksesta muista blogiartikkeleistamme:

Ulkoverhous on talosi sadetakki – pidä se ehjänä

Taloyhtiön ulkomaalaus suojaa ja uudistaa ilmettä

5 syytä teettää ulkomaalaus ammattilaisella

Nyt kannattaa varata parhaat maalausajat

Teemme ulkoverhousten maalaukset ammattitaidolla niin omakotitaloihin, rivi- ja kerrostaloyhtiöihin kuin liikekiinteistöihinkin. Lue palvelustamme lisää täältä.

Varaa oma maalausaikasi soittamalla meille numeroon 050 919 5071!

Voit myös pyytää tarjouksen maalauksesta nettisivuillamme.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö