Välikatto ja katon tuulettuvuus

Katon tuulettuvuus on tärkeää sekä rakennuksen kunnon että sen asukkaiden terveyden kannalta. Jos tuuletus ei ole kunnossa, alkaa rakenteisiin kertyä kosteutta ja sisäilman laatu heikkenee. Ikävimmillään seurauksena on rakenteiden home- tai lahovaurioita sekä terveysongelmia rakennuksen asukkaille. 

 

Katon tuulettuvuus estää kosteusvaurioiden syntyä

Erityisesti näin syksyllä, ilmojen viiletessä, kattorakenteet voivat joutua koville. Jos lämmin ja kostea sisäilma ei pääse poistumaan ulkoilmaan, kosteus alkaa pikku hiljaa tiivistyä välikaton rakenteisiin. 

Välikaton huonosta tuulettuvuudesta johtuva kosteus heikentää lämmöneristystä ja vaikuttaa huoneilman laatuun. Pahimmillaan seurauksena on homevaurioita, puurakenteiden lahoamista ja jopa asukkaiden terveysongelmia.  

Harmillisen usein ongelmat huomataan vasta siinä vaiheessa, kun tuuletuksen toimivuudessa on jo isoja puutteita.

Kysy lisätietoja katon tuulettuvuudesta!

 

Katon tuulettuvuusongelman tunnusmerkit

Reikä katossa tai repsottavat räystäät ovat silmin havaittavia katon ongelmia. Toisin on kosteusvaurioiden kanssa: kosteuden tiivistymistä rakenteisiin huomaa harvoin päältäpäin.

Pakkastalvina tuulettavuuteen liittyvät ongelmat kiteytyvät näkyviin talon räystäiden jääpuikoiksi, mutta muuten katto voi päällepäin näyttää olevan loistokunnossa, vaikka kosteuteen liittyviä ongelmia olisikin. 

Tuulettuvuusongelman yksi tunnusmerkki on kostea ja tunkkainen huoneilma. Kun kostealla ja lämpimällä sisäilmalla ei ole riittävää ulospääsyreittiä kattorakenteista, voi se pudota takaisin asuintiloihin heikentämään sisäilmaa. Sisäilman ongelmat voivat siis juontaa juurensa kodin välikatolle asti!

Kosteus voi vaikuttaa myös rakennuksen lämmöneristyskykyyn. Jos kodin lämmöneristys on heikentynyt, syynä voi hyvinkin olla huonon tuulettuvuuden aiheuttama rakenteiden ja eristeiden kosteusongelma.

Lue aiemmasta blogistamme lisää, miten voit huolehtia kattosi talviturvallisuudesta!

 

Varmista välikattosi tuulettuvuus ennen talvea! 

Jos olet epävärma kotisi välikaton kunnosta, tilaa kattoalan ammattilainen paikalle arvioimaan tilanne joko yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla numeroon 050 919 5071!

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö