Pidennä tiilikaton käyttöikää – huollata jo uutta kattoa säännöllisesti

Tiilikatto on tyylikäs ja kestävä kattovalinta, mutta pysyäkseen siistinä sekin vaatii säännöllistä huoltoa alusta asti. Oikeanlaiset huoltotoimenpiteet myös varmistavat tiilikaton pitkän käyttöiän. Lue, missä iässä tiilikatto tarvitsee mitäkin toimenpiteitä.

Tarkasta ja huolla tiilikattosi kaksi kertaa vuodessa

Helposti ajatellaan, että uusi tiilikatto pärjää mainiosti vuosikausia ilman sen kummempaa huomiointia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikenikäiset tiilikatot tarvitsevat säännöllisen huollon – myös uudet katot. On aina huomattavasti helpompaa ja edullisempaa ylläpitää hyväkuntoisen katon kuntoa kuin korjata repsahtamaan päässeen katon kunto entiselleen.

Tiilikaton säännöllinen tarkastus ja puolivuosittaiset huollot ovat paras tapa pitää katon kokonaiskustannukset kurissa. Niiden avulla pystytään siirtämään järeämpien toimenpiteiden tarvetta, pidentämään katon elinkaarta sekä välttämään kattovuodoista aiheutuvat seurannaisvahingot.

Lue myös blogijuttu Tiilikaton huolto – tärkeimmät periaatteet.

Uudella tiilikatolla on yleensä jonkinlaiset takuut sekä työn että materiaalien osalta. Tiilikaton asentaneen urakoitsijan vastuulle ei kuitenkaan voida laittaa huollon laiminlyönneistä seuranneita ongelmia katossa, ja myös materiaalitakuu on voimassa vain sillä ehdolla, että katto on tarkastettu ja huollettu säännöllisesti eli kaksi kertaa vuodessa. Katon säännölliset tarkastukset ovat tarpeen jo siksikin, että mahdolliset takuuseen kuuluvat virheet ehditään huomata ajoissa.

5 vuotta: Kasvuston torjunta tiilikatolta

Yleensä jo noin viiden vuoden iän tienoilla tiilikatto alkaa kerätä pintaansa kasvustoa eli levää, sammalta ja jäkälää. Tämän huomaa katon värin muuttumisesta astetta tummemmaksi.

Viimeistään tässä vaiheessa katto kannattaa käsitellä kasvustontorjunta-aineella. Käsittelyn yhteydessä tiilikattoa ei pestä, vaan mekaaninen puhdistus ja torjunta-aineen levittäminen riittävät tiilipinnan huolloksi. Sen seurauksena kasvusto häviää tiilikatosta pikkuhiljaa ja pysyy poissa monta vuotta.

10 vuotta: Tiilikaton pesu ja pintakäsittely kyllästeaineella

Tehtaan jäljiltä uuden tiilikaton tiilissä on pinnoite, joka suojaa niitä kosteudelta ja lialta. Vaikka tiilikatolle luvataankin käyttöikää yli puoli vuosisataa, pinnoite on kuitenkin kuluva kerros.

Siinä vaiheessa, kun tehdaspinnoite on vasta hiukan kulunut, kannattaa tiilikatolle tehdä kyllästeainekäsittely. Yleensä noin 10 vuoden ikäiset tiilikatot alkavat olla tässä tilanteessa. Kyllästeaine antaa tiilikatolle uuden suojan 5–7 vuodeksi eteenpäin. Ennen kyllästystä tiilikatto pestään, jolloin myös pinnan väri yleensä kirkastuu hiukan.

20 vuotta: Tiilikaton pinnoitus

Tiilikatto, josta tehdaspinnoite on selvästi kulunut, on uuden pinnoituksen tarpeessa. Tähän vaiheeseen tiilikatto tulee yleensä noin 20 vuoden iässä, mutta joskus jo aikaisemminkin. Pinnoitus antaa suojan taas noin 15 vuodeksi, joten se täytyy uusia muutaman kerran katon elinkaaren aikana.

Tiilikaton pinnoitus on näkyvä panostus myös katon ulkonäköön, sillä se tehdään värillisellä pinnoitteella. Jos vanhan katon väri kyllästyttää, tässä vaiheessa on mahdollisuus päivittää se uuteen.

Lue lisää tiilikaton pinnoituksesta.

Pyydä meidät huoltamaan tiilikattosi

Teemme ammattitaidolla tiilikattojen tarvitsemat tarkastukset ja huollot, samoin kuin torjunta-aine-, kyllästys- ja pinnoituskäsittelytkin. Varaa aika kattohuollollesi numerosta 050 919 5071 tai tee tarjouspyyntö sivuillamme.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö