Miksi ja milloin lumi tulisi pudottaa katolta?

Lumentulo yllätti tänäkin vuonna, mutta älä anna sen yllättää kattorakenteitasi. Lue, milloin lumenpudotus katolta on aiheellista tehdä.

Lumi puhuttaa taas – ja syystä

Suomalaiset puhuvat mielellään säästä, ja lumentulon kohdalla se onkin aiheellista. Keskivertoa lumisempi talvi on haaste erityisesti kaupungeissa, missä lumelle ei ole riittävästi kasauspaikkoja. Suuri lumikuorma on myös aina rasitus kiinteistöjen katoille ja riski piha-alueella liikkuville, joten toimenpiteitä lumen suhteen tarvitaan.

Tämän talven alkupuolella lunta on satanut yllättävän paljon. Edellisiin, vähälumisempiin talviin verrattuna ero on melkoinen. Aihetta käsiteltiin 15.1.2018 myös Ylen aamu-tv:n lähetyksessä kiinteistöalan ammattilaisen kanssa. Kiinteistöpalvelualan ammattilaisen näkemys oli pääpiirteissään se, että ennakointi lumen käsittelyn suhteen on viisainta – sekä lumen kasauspaikkojen miettimisessä että lumenpudottamisessa katolta.

Lumenpudotus Jyväskylässä ja lähiseudulla – tutustu palveluihimme!

Ylen Aamu-tv-ohjelman Liika lumi pois katoilta voi katsoa Yle Areenasta osoitteesta https://areena.yle.fi/1-4333324.

Lumenpudotus katolta on hyvä tehdä säännöllisesti runsaslumisina talvikuukausina.

Lumenpudotus – milloin on oikea aika tehdä se?

Lähtökohta on se, että katto kestää tietyn määrän kuormaa. Pääosa suomalaisten rakennusten katoista on mitoitettu kestämään suuriakin kuormia, mutta lumikuormat aiheuttavat joka tapauksessa turhaa rasitusta katon rakenteille. Erityisesti kevyet katokset, rännit ja savuhormit voivat rikkoutua liian suuren painon alla tai lumien liikkuessa.

Pakkaslumi on katolla sataessaan vielä kevyttä, mutta jos lunta ei poisteta ajoittain, pakkautunut lumi muodostuu ongelmaksi viimeistään lopputalvesta. Kun lämpötila välillä menee plussan puolelle, sitten taas pakastaa ja sen päälle sataa taas uutta lunta, lumikuorma tiivistyy ja painoa tulee paljon. Joskus lumi voi myös kinostua katolle epätasaisesti rasittaen rakenteita toispuolisesti ja heikentäen näin katon kantokykyä.

On kolme syytä, milloin lumenpudotus kannattaa tilata:

  1. Katolla on paljon lunta. Suuri lumimassa rasittaa kattorakenteita ja kattoturvavarusteita. Tällöin lumimäärää on syytä keventää tai poistaa katolta kaikki lumet.
  2. Räystäällä on jääpuikkoja ja jäätä. Katon lämpövuodot sulattavat katolla olevaa lunta. Räystäälle valuessa vesi jäähtyy ja jäätyy. Jää muodostaa räystäälle jääpadon, joka patoaa sulamisvettä taakseen. Kun vedenpaine jään alla muodostuu tarpeeksi suureksi, vesi hakeutuu katteessa olevista raoista ja rei’istä läpi (vaikka katto olisi täysin ehjä ja oikein asennettu). Huonossa tapauksessa vesi pääsee rakennuksen ullakolle, yläpohjaan tai seinän väliin aiheuttaen mittavan kosteusvaurion.
  3. Räystäällä on lumilippoja. Lumiesteiden etupuolelle syntyvät lumilipat ovat iso ongelma varsinkin kerrostaloissa. Lumilippa voi sisältää lunta sekä jäätä ja pudotessaan se voi aiheuttaa suurta vahinkoa.

Tutustu lumenpudotuspalveluihimme!

Lumenpudotus  taloyhtiössä

Lumenpudotuksen osalta taloyhtiön on huolehdittava – ja yksityisenkin kiinteistön omistajan on järkevää huolehtia – siitä, että katolla on turvallista kulkea. Kattoturvavarusteiden on oltava riittävät ja hyväkuntoiset, jotta katolla työskentelevä henkilö voi kiinnittää turvavaljaansa pitävään paikkaan ja onnettomuuksilta vältytään.

» Lue lisää kattoturvavarusteista

Lumenpudotuksissa on aina viisainta käyttää ammattilaista, jolla on käytössään oikeanlainen turvavarustus. Jos katolle haluaa välttämättä kavuta itse, niin turvalaitteet sitä varten kannattaa hankkia esimerkiksi rautakaupasta. Horjahduksesta voi seurata ikäviä onnettomuuksia, vaikka pudotus katolta ei olisikaan kovin korkea.

Katolta putoava lumi ja jää

Katolta voi pudota myös muuta kuin huonosti varustautuneita lumenpudottajia – nimittäin lunta ja jäätä. Myös ne aiheuttavat vaaratilanteita niin taloyhtiöissä kuin omakotitaloissakin, ja senkin takia säännöllinen lumenpudotus on tärkeää.

Jos lumia ei päästä heti pudottamaan katolta turvallisesti, kannattaa riskialueet merkitä suoja-aidoilla tai nauhoilla, että talon pihalla liikkujat tietävät varoa todennäköisiä vaaranpaikkoja.

Lumenpudotuksen hinta Jyväskylässä

Lumenpudotuksen hintaan vaikuttavat muun muassa katon pinta-ala sekä sen malli. Keski-Suomen Kiinteistöpalvelun kattohuollon ammattilaiset hoitavat lumenpudotukset turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Tarvittaessa huolehdimme myös lumen poiskuljetuksesta pihapiiristä.

Ota yhteyttä, niin saat juuri sinun katollesi sopivan tarjouksen!

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö