Katon elinkaari rakentamisesta remontointiin

Katon elinkaari on pitkä – heikolla hoidolla ja huonoissa olosuhteissakin tavallisesti pari vuosikymmentä. Vastaavasti hyvällä hoidolla ja hyvissä oloissa katto voi kestää heittämällä yli puoli vuosisataa. Katon uusiminen on aina kallista. Tämän vuoksi katon elinikää kannattaa pyrkiä maksimoimaan. Samalla vältetään vuotojen aiheuttamat ongelmat.

Katto kannattaa pitää siistinä liasta ja roskasta joka kevät ja syksy.

Katemateriaali ja rakennuksen ympäristö (esimerkiksi kattoa roskaavan puuston määrä sekä sääolosuhteet) vaikuttavat luonnollisesti jonkin verran katon elinkaaren aikana tarvitsemaan hoitoon. Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä katolle pitää tehdä sen elinkaaren eri vaiheissa.

Katon elinkaari alkaa rakentamisesta ja huolellisesta tarkastamisesta

Rakentamisvaiheessa voidaan varmistaa jo monta asiaa, joilla turvataan katon mahdollisimman pitkä elinkaari:

Ensimmäinen huolehdittava asia on luonnollisesti se, että katemateriaali reunapelteineen ja sadevesijärjestelmineen asennetaan oikein. Tässä kohtaa varmistetaan esimerkiksi, että peltikaton pinnassa ei ole naarmuja tai tiilikatolla asennuksessa hajonneita tiilejä, vaan kate on siisti ja ehjä.

Heti alkuvaiheessa kannattaa myös huolehtia kattosillat ja muut kattoturvatuotteet asianmukaisesti paikoilleen, jolloin varsinainen katto joutuu pienemmälle rasitukselle esimerkiksi nuohouksen ja katon huollon yhteydessä.

Katon ikää pidentää säännöllinen huolto kaksi kertaa vuodessa

Katto tulee pitää siistinä liasta ja roskasta. Tämä kannattaa tehdä joka kevät ja syksy. Näin varmistetaan, että katolle kertyvät roskat eivät ala sitomaan kosteutta tai aiheuta mekaanista rasitusta. Samalla varmistetaan myös aluskatteen, pellitysten ja kattoturvatuotteiden kunto sekä tyhjennetään rännit roskista ja liasta. Varsinaisen katteen osalta yleisilmeen tulisi olla siisti ja ryhdikäs. Mikäli ongelmia huomataan, ne kartoitetaan tarkemmin ja tehdään tarvittavat korjaukset.

Peltikaton huolto

 • Yleisilmeen tarkastus
 • Roskien puhdistus
 • Räystäskourujen ja syöksytorvien puhdistus
 • Läpivientien tarkastus
 • Aluskatteen tarkastus
 • Pellitykset ja kiinnitykset
 • Kattoturvatuotteet

Huopakaton huolto

 • Yleisilmeen tarkastus
 • Roskien puhdistus
 • Räystäskourujen ja syöksytorvien puhdistus
 • Läpivientien tarkastus
 • Saumojen tarkastus
 • Pellitykset ja kiinnitykset
 • Kattoturvatuotteet

Tiilikaton huolto

 • Yleisilmeen tarkastus
 • Roskien puhdistus
 • Räystäskourujen ja syöksytorvien puhdistus
 • Läpivientien tarkastus
 • Irtonaisten ja rikkinäisten tiilien vaihto
 • Aluskatteen tarkastus
 • Pellitykset ja kiinnitykset
 • Kattoturvatuotteet

Milloin katto kaipaa pinnoitusta tai maalausta?

Pinnoite suojaa varsinaista katemateriaalia. Tämän vuoksi katon pinnoitteen kulumista kannattaa seurata säännöllisen huollon yhteydessä ja kulunut pinnoite uusia. Jos katon pinta on ehjä ja alla oleva aluskate on kunnossa, pinnoittamisella saadaan selkeästi lisää käyttöikää. Mikäli katemateriaali on päässyt hapertumaan tai halkeilemaan, pinnoittaminen ei välttämättä enää onnistu.

Pinnoittaminen tehdään tavallisesti ruiskuttamalla puhdistetulle katolle katemateriaalin mukaan valittu pinnoite. Pinnoitteet suojaavat katetta kosteudelta, UV-säteilyltä, kulumiselta ja kasvustoilta. Samalla katon yleisilme kohenee, sillä pinnoitteet sisältävät tavallisesti pigmenttiä, joka saa katon näyttämään uudelta.

Mikäli katto on muutoin kunnossa, pinnoittamalla katon elinkaarta voidaan kasvattaa jopa kahdellakymmenellä vuodella. Tavallisesti pinnoittaminen on merkittävästi edullisempaa kuin katon uusiminen.

Pinnoittaminen on ajankohtaista tavallisesti katemateriaalista riippumatta n. 10–15 vuoden iässä tai kun alkuperäinen pinnoite alkaa näyttää kuluneen pois.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Katon elinkaareen mahtuu myös yllätyksiä

Koska katon elinkaari on pitkä, mukaan mahtuu usein myös ikäviä yllätyksiä. Näitä voivat aiheuttaa esimerkiksi erilaiset onnettomuudet, myrskyt ja rakentamisenaikaiset virheet. Mikäli katolla tapahtuu jotakin odottamatonta, on tärkeää, että tilanne hoidetaan nopeasti kuntoon ja varmistetaan, että myös katon alla olevat rakenteet ovat kunnossa. Näin ongelma ei pääse leviämään.

Keskimääräinen katon elinkaari

Rakentamisen aikainen tarkastus
Joka vuosiSäännöllinen huolto syksyisin ja keväisin, ongelmien korjaaminen tarvittaessa
10–15 v.Pinnoitus, reunapellitysten ja läpivientien uusiminen
20–30 v.Uusi pinnoitus ja pellitykset, kattoturvatuotteiden uusiminen
40–80 v.Katon uusiminen

Pidennä kattosi ikää tekemällä vaivaton kattohuoltosopimus

Katon huolto ja tarkastaminen vaativat osaamista sekä turvavarusteita. Jätä katon kunnosta huolehtiminen meille ja tee vaivaton Kattohuoltosopimus. Hoidamme syys- ja keväthuollot puolestasi ja raportoimme katon kunnon säännöllisesti. Näin tiedät, mitä katollesi kuuluu ja milloin kannattaa tehdä muutakin kuin siivota roskat.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kysy lisää soittamalla numeroon 050 919 5071, laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@kskiinteistopalvelu.fi tai täyttämällä verkkosivujemme yhteydenottolomake!

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö