Tavallisimmat talven aiheuttamat kattovauriot

Talvella katto on kovilla monesta eri syystä. Riskitekijöitä ovat runsas lumikuorma, varomattomasti tehdyt lumenpudotukset ja lämpötilojen vaihtelu pakkasen ja suojasään välillä. Katon valmiiksi huono kunto lisää talviaikaisten vaurioiden todennäköisyyttä entisestään.

Lumikuorman aiheuttamat kattovauriot

Lumisena talvena katolle kertyvän lumen paino voi nousta jopa tuhansiin kiloihin, ja tällainen lumimassa voi aiheuttaa jo paikallaan ollessaan katolle suurta rasitusta. Erityisesti katoissa, joissa pinta-alaa on paljon ja jänneväli on pitkä, voi talven jälkeen olla huomattavissa notkahdusta. Pahimmillaan lumikuorma voi aiheuttaa katon romahtamisen.

Katon kevyemmät rakenteet, kuten terassikatokset, rännit ja kourut kärsivät itse kattoa useammin lumimassasta. Painavan lumimassan pudotessa katolta myös kattoturvatuotteiden kiinnitykset voivat irrota ja repiä isojakin reikiä peltikattoon.

Vakuutus ei yleensä korvaa lumen katolle tai katon alapuolella olevalle omaisuudelle aiheuttamia vahinkoja, sillä niitä ei luokitella ennalta arvaamattomiksi. Siksi lumen poistamisesta katolta on viisasta huolehtia ajallaan.

Taitamattoman lumenpudotuksen aiheuttamat kattovauriot

Vaikka lumenpudotus katolta on tarpeen, kannattaa muistaa, että sekin voi huonosti hoidettuna saada aikaan vaurioita kattoon. Niiden välttämiseksi on varminta jättää pieni kerros lunta katolle, jottei katteen pinta vahingoitu työskentelystä eikä lopputuloksena ole viiltoja tai kolhuja katossa.

Kiinteistöjen katoilla saattaa myös olla erilaisia laitteita tai yksityiskohtia, jotka vaativat erityistä huomiointia talven aikana. Lumen poistaminen esimerkiksi kattoikkunoiden tai aurinkopaneelien päältä edellyttää ammattitaitoa, jotta vaurioita ei pääse syntymään.

Katolle tai räystäisiin kertynyttä jäätä ei kannata hakata irti, sillä liian kovat otteet voivat aiheuttaa enemmän tuhoa kuin hyötyä. Sen sijaan jääpuikot on turvallisempaa irrottaa käsin, ja katolta sekä kouruista jäätä voi poistaa riskittömästi lämpimän höyryn avulla.

Katon talviaikaiset vuodot

Kun katolla oleva lumi alkaa sulaa, katon tiiveys testataan. Jos vesikate on ollut jo ennen talvea huonokuntoinen, talven vaihtelevat säät voivat olla sille viimeinen pisara – ja pian vettä voi päästä läpi useampikin pisara. Lämpötilan vaihtelut saavat katemateriaalin vuorotellen laajenemaan ja kutistumaan, mikä edesauttaa maalipinnan irtoamista ja tiilten rapautumista. Näiden muutosten myötä katemateriaali imee yhä enemmän vettä, jolloin pelti ruostuu ja tiilet halkeilevat. Lopulta tilanne johtaa kattovuotoon.

Joskus katolla olevan lumen sulamisen saattavat aiheuttaa lämpövuodot. Katon läpi nouseva lämpö sulattaa lumimassaa sen pohjasta, ja tämä sulamisvesi valuu kohti katon reunaa jäähtyen ja jäätyen sinne. Näin muodostuvan jääpadon taakse kerääntyy lisää sulamisvettä, ja pikkuhiljaa paine kasvaa niin suureksi, että kosteus pääsee läpi katosta. Tällaisen tilanteen tunnistaa yleensä katon reunaan kertyvistä jääpuikoista.

Kattovuotoa epäiltäessä nopea toiminta on tarpeen. Nykyaikaisilla tiivistysaineilla katon vuodot voidaan paikata pitävästi myös talvella, ja toimenpide on helposti hoidettavissa. Vuotokohta puhdistetaan lumesta ja jäästä, tiivistys suoritetaan ohjeistuksen mukaan ja käsiteltyyn kohtaan muodostuu joustava, kosteutta läpäisemätön kalvo.

Pyydä kattoalan ammattilainen apuun

Teemme kattojen talvella tarvitsemat toimenpiteet lumenpudotuksista tiivistyksiin, varmalla ammattitaidolla. Soita meille numeroon 050 919 5071 tai pyydä tarjous sivuillamme!

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö