Tarkkaile kattoasi vuotojen varalta

Katon vuodot ilmoittavat itsestään valitettavasti vasta silloin, kun kosteutta on jo päässyt sinne missä sitä ei saisi olla. Mutta voiko kattovuotoa ennakoida? Mihin on kiinnitettävä huomiota ja mitkä ovat riskialttiit kohdat vuodoille?

Kuinka katon kuntoa voi itse tarkastella?

Yleensä syksyisin sadekaudella ja keväisin lumien sulamisen aikaan kattovuodot ilmenevät selkeimmin. Vuoto voidaan havaita rakennuksen sisällä, jos vesikaton pinta on vaurioitunut ja vesi pääsee jostain syystä myös aluskatteen läpi rakennuksen yläpohjaan.

Kosteusvauriot sisäkaton laipiossa ovat hälyttäviä merkkejä jo hyvin pitkälle edenneestä kattovuodosta. Alkava kattovuoto ei välttämättä näy huoneiston sisätiloissa, mutta yläpohjasta voidaan löytää selkeitä viitteitä kosteudesta. Kiinteistön omistaja voi itse tehdä silmämääräisen tarkastuksen mahdollisten alkavien vuotojen osalta, mikäli kiinteistön yläpohjaan on esteetön pääsy.

Taskulamppu tai jokin muu tehokas valaisin on paras apuväline yläpohjan kuntotarkastukseen. Ensimmäisenä tehdään yleiskatsaus mahdollisten kosteudesta johtuvien painaumien ja kattorakenteissa olevien valumajälkien osalta, jotka ovat selkein merkki kattovuodoista. Seuraavaksi kannattaa tarkastaa piipun ja läpivientien juuret – myös katon harja on hyvä käydä läpi huolellisesti. Mikäli kiinteistössäsi on tasakatto, on kattokaivojen läpiviennit ja poistoputket syytä tarkastaa ohivuotojen varalta.

Pyydä apua katon kuntotarkastukseen »

 

Kattovuodoille riskialttiit kohdat

Savupiipun tai katon läpivientien, kuten ilmanvaihtoputkien juuresta löytyvät vuotojen kannalta riskialtteimmat kohdat. Piippujen ja putkien juuret alkavat yleensä vuotaa tiivistysten pettäessä, mikä tyypillisesti johtuu lumikuorman mekaanisesta rasituksesta tai sääolosuhteiden aiheuttamasta haurastumisesta. Läpivientien tiivistyksellä voidaan helposti välttää isompien tuhojen syntyminen, mikäli haurastuminen huomataan riittävän ajoissa.

Osa vuodoista on seurausta kattopinnoitteen vaurioista. Peltikaton saumat voivat ajan myötä elää ja kattotiilet haljeta päästäen veden pinnan läpi rakenteisiin. Katteen kiinnitykseen käytettävien ruuvien irrotessa syntyy aina riski, että kosteus kulkeutuu katemateriaalin läpi aluskatteeseen. Pienten vuotojen aiheuttamat vahingot voidaan välttää tällöin ainoastaan, jos aluskate on ehjä.

 

Miksi katto kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella?

Huolella tehtykin katto vaatii kuntotarkastusta aika ajoin. Luonnollinen kuluminen ja sääolosuhteet voivat yllättää jopa muutaman vuoden ikäisen katon. Kattoalan ammattilaisella on yleensä kokemusta eri-ikäisten kattojen tyypillisiin riskitekijöihin ja korkean vuotoriskin kohteisiin. Monesti kiinteistön omistaja ei itse tohdi edes kiivetä katolle, mikä onkin usein hyvä syy pyytää ammattilainen paikalle katsomaan katon kunto.

Katon syys- ja keväthuollon yhteydessä pystytään huomaamaan alkavat vuodot ja monesti vuodon korjaaminen tai ensiapu voidaan suorittaa samalla käynnillä. Pienten vuotojen korjaamiseksi riittää usein vesikatteen tiivistys. Katon tiivistys on edullinen vaihtoehto kattoremontille, koska vuotokohdat ovat tyypillisesti paikallisia, eivätkä vaadi koko katteen uusimista.

Epäiletkö kattovuotoa? Varaa katon tarkastua tästä »

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö