Sammaleen poisto katolta kannattaa

Sammaleen säännöllinen poistaminen huopa- ja tiilikatolta pidentää huomattavasti katon käyttöikää. Mitä varhaisemmassa vaiheessa se tehdään, sitä parempi on lopputulos.

Sammal katolla on riskitekijä

Sammalkatolla

Varjoisissa ja kosteissa paikoissa sammal on katoilla yleinen riesa. Sammal on ihmisen kannalta vaaratonta, mutta tiili- ja huopakatoille se voi tehdä ikävää jälkeä.

Sammalkasvusto kuluttaa tiilen pintaa, pitää kattomateriaalin jatkuvasti kosteana ja altistaa sen sään vaihteluille ja rasituksille. Sammalkasvuston peittämä katto ei pääse missään vaiheessa kuivumaan kunnolla, vaan kosteus muhii kattotiilissä tai huovassa kuukaudesta toiseen. Pahimmillaan sammaleen alta voi löytyä reikä, joka on päässyt syöpymään kaikessa rauhassa vuosien varrella.

Sammaleen poisto huopakatolta ja tiilikatolta

Jos sammalta poistetaan katon pinnasta pelkällä vedellä, huokoisten kattotiilten sisään voi jäädä sammaleen juuria ja itiöitä, joista sammal alkaa melko nopeasti kasvaa takaisin. Siksi tarkoitukseen sopiva sammaleenpoistoaine on tarpeen.

Sammaleenpoistoaine on turvallinen ja kattoa rasittamaton tapa poistaa sammalkasvustot. Ensin katolta poistetaan mekaanisesti irtoroskat ja helposti irtoava kasvusto, ja sen jälkeen katto käsitellään sammaleenpoistoaineella. Se poistaa sammaleen katolta kokonaan ja katon ilme palautuu siistiksi.

Katon pinnoitus estää sammaloitumista

Sammaleen kasvaminen katolle kertoo kattoa suojaavan pinnoitteen heikentymisestä. Jos sammal poistetaan mekaanisesti hankaamalla, pinnoite kuluu vielä entisestään. Siksi pinnoitus on suositeltavaa tehdä sammaleen poiston jälkeen. Se ehkäisee sammaleen muodostumista jatkossa ja pitää katon muutenkin helpommin puhdistettavana.

Pinnoitus on järkevää tehdä myös ennakoivasti, jottei sammalta pääse edes syntymään. Pinnoitus sopii sekä tiilikatoille että huopakatoille.

Säännöllinen katon puhtaanapito on tärkeää

Katolle putoavat puiden lehdet, oksat ja neulaset ovat otollinen alusta sammaleelle. Puhdistuksen ja pinnoituksen jälkeen kannattaa siis huolehtia puolivuosittaisesta roskien poistosta katolta, ettei katolle turhaan kerry sitä rasittavaa eloperäistä materiaalia.

Järkevä tapa vähentää katolle päätyvän roskan määrää on kaataa turhan lähellä kattoa kasvavat puut. Kun ne eivät varjosta ja roskaa kattoa, sammaleen määrä pysyy todennäköisesti paljon pienempänä.

» Pyydä meidät huoltamaan kattosi

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö