Säännöllisyys taloyhtiön kattohuollossa säästää rahaa

Turhan aikainen ja yllättävä kattoremontti on taloyhtiössä ei-toivottu menoerä, joka nostaa vastikkeet kerralla kattoon – kirjaimellisesti. Säännöllisen kattohuollon ansiosta tältä yllätykseltä voidaan kuitenkin välttyä.

 

Säännöllinen kattohuolto mahdollistaa ennakoinnin

Katto jää taloyhtiöissä usein vähemmälle huomiolle kuin vaikkapa putkiston tai julkisivun remontit. Jossain vaiheessa kiinteistön elinkaarta kattoremontti kuitenkin tulee väistämättä ajankohtaiseksi. Mutta kuinka aikaisin – se riippuu hyvin paljon katon huollon tasosta.

Jotta katon perusteelliseen remonttiin ei olisi aihetta ennen aikojaan, kannattaa taloyhtiössä panostaa säännölliseen kattohuoltoon. Hyvällä huolenpidolla tiili- ja peltikatot kestävät yleensä noin 50 vuotta ja huopakatot noin 30 vuotta, mutta jos huollot laiminlyödään, voi käyttöikä lyhentyä selvästi. Sama pätee myös toisin päin: erityisen hyvin huolletun katon elinkaari voi hyvin pidentyäkin.

Säännöllisen katon kunnon seurannan ansiosta on myös helpompi ennakoida sitä, milloin kattoremontti tulee väkisinkin vastaan. Silloin taloyhtiössä ehditään varautua remonttiin nostamalla vastikkeita maltillisesti jo hyvissä ajoin, eikä osakkaille tule äkillistä suurta vastikkeiden nousua kattoremontin tarpeen yllättäessä yhtäkkiä.

Katon huolto vaatii kattoalan ammattilaisen

Katon huolto ei useinkaan kuulu kiinteistöhuoltosopimukseen. Kiinteistönhuollon työntekijöillä ei myöskään ole tarvittavaa kattoalan osaamista, joten ongelmia ei välttämättä huomata ennen kuin ne jo aiheuttavat jotain näkyvämpää harmia. Kattohuolto kannattaa aina antaa asiaan erikoistuneen ammattilaisen tehtäväksi, jotta lopputulos on hyvä.

Kattoalan ammattilaisen arvioimana huolto- ja korjaustoimenpiteet tulevat mitoitetuiksi oikein. Jos katon ongelma ratkeaa pinnoittamalla tai paikkaamalla, ei ole järkeä lähteä tekemään mittavaa remonttia. Kun säännölliseksi katon huollon yhteistyökumppaniksi löytyy luotettava tekijä, joka tarkastaa katon tasaisin väliajoin, riittävät korjaustoimenpiteet pystytään tekemään mahdollisimman hyvissä ajoin – pienemmillä kustannuksilla.

Paljonko katon laiminlyönti voi tulla maksamaan?

Jotta saamme kustannuksiin konkretiaa, otetaan esimerkiksi kerrostalo, jonka katon pinta-ala on 400 neliömetriä. Jos kattoremontti saadaan toteutettua 100 euron neliöhinnalla, kustannuksia tulee pyöreästi 40 000 euroa. Kun summa vielä jaetaan oletetun 16 huoneiston kesken, maksettavaa tulee jokaiselle niistä 2500 €.

Pahimmassa tapauksessa kulut eivät jää siihen, että vain katto uusitaan. Jos vesikatto ehtii vuotaa ja vettä pääsee rakenteisiin, voi edessä olla mittavampikin remontti, jonka kustannukset nousevat aivan eri tasolle. Silloin saatetaan helposti puhua jo moninkertaisesta summasta äskeiseen verrattuna.

Jos hyvän huollon ansiosta kattoremonttia saadaan siirrettyä vaikka 10 vuodella eteenpäin ja vuotovahingoilta vältytään, jokainen vuosi on kotiin päin.

Lisäksi kannattaa huomioida muut yllättävät kuluerät, joita katon laiminlyönnistä voi seurata. Lumenpudotusten tekemättä jättäminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita talon lähellä liikkuville ihmisille ja sitä kautta korvausvaatimuksia. Samoin maksajan rooliin voi joutua, jos nuohoojalle sattuu onnettomuus puutteellisten kattoturvatuotteiden takia.

Me tarjoamme taloyhtiöille luotettavat kattohuoltopalvelut, jotka varmistavat katon kunnossa pysymisen ja tekevät isännöitsijän arjesta astetta helpompaa. Pyydä tarjous taloyhtiön kattohuoltosopimuksesta sivuiltamme!

» Pyydä tarjous

 

Lue lisää kattohuoltosopimuksesta ja sen eduista oppaastamme

Voit ladata oppaan ilmaiseksi alla olevasta linkistä.

» Lataa opas

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö