Näin löydät katon vuotokohdan

Kattovuodot aiheuttavat ison riskin talon rakenteille. Siksi pienetkin vuotokohdat on tärkeä löytää ja korjata nopeasti.

Omakotitalon katolle sataa vuosittain tuhansia litroja vettä. Pienetkin vesikatteen vauriot voivat pidemmällä aikavälillä saada aikaan pahaa jälkeä. Katolta yläpohjatilaan tai seinärakenteisiin päässyt vesi vaurioittaa helposti talon eristeitä ja puurakenteita sekä luo otolliset olosuhteet terveydelle haitallisille mikrobeille ja homeille.

Paras keino välttyä kattovuotojen aiheuttamilta ongelmilta, on tehdä vesikaton ja yläpohjan huolellinen kuntotarkastus pari kertaa vuodessa. Säännölliset tarkastuksetkaan eivät kuitenkaan aina estä ikäviä yllätyksiä, sillä syksy- ja talvikauden haastavat olosuhteet pistävät katon koville. Katon kuntoa onkin syytä tarkkailla ympäri vuoden.

Harmillinen tosiasia on, että kattovuodot muhivat usein pitkään piilossa. Kun vuoto on havaittavissa asunnon sisällä esimerkiksi katto- tai seinäpinnoille ilmestyvinä tummina läikkinä, ongelma on äitynyt jo pahaksi. Silloin korjaavien toimenpiteiden kanssa ei ole aikaa vitkutella. Ensimmäiseksi on tärkeää löytää katon vuotokohta ja saada se korjatuksi, jotta lisää vettä ei lorise rakenteisiin. Sen jälkeen voidaan ryhtyä korjaamaan veden rakenteille ja eristeille aiheuttamia vaurioita.

Vuodon etsiminen katosta

Vesikaton kriittisimpiä kohtia ovat katemateriaalista riippumatta läpiviennit eli kohdat, joissa katemateriaaliin on tehty reiät esimerkiksi savupiippua, viemärin tuuletusputkea tai ilmanvaihdon poistoputkea varten. Vuotokohdan metsästys kannattaakin käynnistää niistä.

Toisena syyniin kannattaa ottaa katemateriaalin sauma- ja epäjatkuvuuskohdat. Esimerkiksi peltikatossa tällaisia ovat kattopeltien reunat sekä peltien ja kattosiltojen kiinnityskohdat, joissa ruuvit lävistävät kattopellit.

Peltikatteen haastaa myös korroosio. Ruostumista esiintyy erityisesti niissä katon kohdissa, joissa vesi jää pitkäksi aikaa seisomaan. Vettä voivat padota esimerkiksi katteen taitekohdat ja painumat, kattoturvatuotteissa käytetyt kiinnikkeet tai katolle kertyneet roskat. Jos ongelmaan ei puututa ajoissa, peltiin voi syntyä pieniä reikiä, jotka päästävät veden yläpohjatilaan.

Huopakatteissa vesivuodot johtuvat usein katemateriaalin kovettumisen aiheuttamasta halkeilusta ja repeilystä. Toisen riskipaikan muodostavat katteen saumat, jotka voivat ajan saatossa alkaa vuotaa.

Tiilikatetta pidetään kestävänä ja pitkäikäisenä katemateriaalina. Ajan hammas ja pohjolan kovat sääolosuhteet rapauttavat ja haurastuttavat kuitenkin myös tiiltä. Kosteus pääsee tunkeutumaan haurastuneeseen katon pintarakenteeseen ja veden jäätyessä tiilien rapautuminen kiihtyy. Ongelman pahetessa katteeseen alkaa muodostua vuotokohtia. Vaikka vuodot koettelevat erityisesti ikääntynyttä tiilikattoa, eivät uudetkaan katot ole ongelmille immuuneja. Yksittäiset tiilet voivat liikkua paikaltaan tai haljeta esimerkiksi huoltotöiden tai suurten lumikuormien vuoksi. Tiiveysongelmat saattavat johtua myös kattorakenteiden painumisesta tai virheellisesti toteutetusta asennuksesta.

Sisältö jatkuu opasnoston jälkeen.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Kattovuodon kanssa ei tarvitse taistella yksin

Paperilla katon vuotokohdan paikantaminen kuulostaa helpolta hommalta. Puuhan liittyy kuitenkin omat haasteensa. Katossa voi olla useita vuotokohtia tai yksittäiset vuotokohdat saattavat olla niin pieniä, että niiden havaitseminen on kokemattomalle haastava paikka.

Rakenteista tai kodin sisäpinnoilta havaittu vesivahinko ei myöskään aina paljasta vuotopaikan sijaintia. Vesi nimittäni voi kulkeutua jonkin matkaa talon rakenteissa sopivaa reittiä etsien. Erityisen haastavaa vuotopaikan havaitseminen on talvikaudella, kun katto on paksun lumikerroksen peitossa.

Näppärin ja varmin konsti vuodon nopeaan sekä luotettavaan kartoittamiseen on kutsua osaava ammattilainen paikalle. Me Keski-Suomen Kiinteistöpalvelussa tunnemme suomalaiset katot ja niiden yleisimmät probleemat kuin omat taskumme. Pitkäaikaisen kokemuksemme ansiosta pystymme paikantamaan katon vuotokohdan nopeasti. Selvitämme katon kunnon huolella, jotta piilevät vuodot eivät jää havaitsematta.

Kun olemme selvittäneet vuotokohdat luotettavasti, ehdotamme järkevintä korjausmenetelmää katteen vauriot, kattotyyppi, katemateriaali ja katon ikä huomioiden. Osaamisemme ja käyttämiemme nykyaikaisten työmenetelmien ansiosta saamme katon ongelmat poistettua vuodenajasta riippumatta. Toimiva ja nopea ratkaisu on käyttää kehittyneitä tiivistysmenetelmiä.

Kattovuotojen tilapäiseen tiivistämiseen talvisissa olosuhteissa käytämme pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitettyä Arctic Seal -tiivistysmassaa. Se soveltuu kaikille katemateriaaleille, ja sillä voidaan tehdä myös lasikatteiden ja kattoikkunoiden tiivistykset. Arctic Seal -massalla tehtävät tiivistykset onnistuvat jopa -20 celciusasteen pakkasilla.

Tarvitsetko apua katon kunnon tarkastamiseen tai vuotokohtien tiivistämiseen? Ota rohkeasti yhteyttä!

Tavoitat meidät puhelimitse numerosta 050 919 5071.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö