Katon kuntotarkastus keväällä ja syksyllä

Tiivis ja hyväkuntoinen vesikatto suojaa talosi rakenteita tehokkaasti sade- ja sulamisvesiltä. Keväisin ja syksyisin tehtävällä huolellisella kuntotarkastuksella ja huollolla varmistat kattosi moitteettoman kunnon. Lue vinkit kuntotarkastuksen tekemiseen.

Säännöllisellä kuntotarkastuksella ja huollolla varmistat kattosi moitteettoman kunnon.

Tarkasta yläpohja

Katon kuntotarkastus kannattaa aloittaa käymällä talon yläpohjassa, jos sinne vain on pääsyä. Tarkasta vesikaton alla oleva aluskate, ruodelaudoitus ja kattotuolit, vesikaton läpiviennit (esim. ilmastointi- ja savuhormien kohdat) sekä yläpohjan villoitus.

Mahdolliset tummat läiskät tai valumajäljet viittaavat vesivuotoihin. Katon epätiiviydestä kertoo myös se, jos auringonsäteitä pääsee siivilöitymään vesikatteen läpi yläpohjaan. Yläpohjassa havaittuihin katon ongelmakohtiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota vesikattoa tarkastettaessa.

Tarkasta katolta liitoskohdat ja läpiviennit

Vesikaton liitoskohdat, läpiviennit ja ruuvin- tai naulanreiät ovat tavallisia kattovuotojen alkamiskohtia. Ne on syytä tarkastaa huolellisesti jokaisen kuntotarkastuksen yhteydessä, jotta mahdolliset vauriot eivät pääse pahenemaan.

Vuotokohdat on helppo korjata luotettavasti ja pitkäaikaisesti kehittyneillä tiivistysaineilla.

Lue täältä lisää katon tiivistyksestä.

Kuntotarkastuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa mös liitoskohdat ja läpiviennit.

Poista lika ja roskat katolta

Katon kuntotarkastukseen kuuluu oleellisesti katolle, räystäskouruihin ja ränneihin kertyneiden lehtien, neulasten ja muiden irtoroskien poistaminen. Jos katolle on syntynyt lian aiheuttamia värjäytymiä tai siitepölyä, katto pestään. Puhdas katto ja sadevesijärjestelmä kuljettavat sade- ja sulamisveden tehokkaasti talon vierustoille sijoitettuihin rännikaivoihin.

Näin peltikatto ei pääse kosteuden vaikutuksesta ruostumaan, eikä tiili- ja huopakatteeseen pääse kertymään niin herkästi sammalta. Katon ollessa puhdas, myös sen viat ja puutteet on helpompi havaita. Jos tiili- tai huopakatolle on jo ennättänyt kertyä sammalkasvustoa, se kannattaa poistaa sammaleenpoistoainetta apuna käyttäen. Sammalenpoistoaine tepsii myös sammaleen juuriin ja itiöihin.

Kulunut huopa- tai tiilikate voidaan puhdistuksen jälkeen pinnoittaa, jolloin sammaleen muodostuminen vähenee ja katon puhtaana pitäminen helpottuu. Lue lisää tiilikatteen ja huopakatteen pinnoituksesta.

Sisältö jatkuu opasnoston jälkeen.

Milloin katto tarvitsee huoltoa?

Tutustu oppaaseemme, johon kokosimme ohjeita katon kunnosta huolehtimiseen.

Säännöllinen perushuolto on tietysti kaiken lähtökohta, mutta lisäksi tarvitaan muita katon toimivuutta ylläpitäviä ja parantavia toimenpiteitä.

Peltikaton kuntotarkastuksessa huomioitavaa

Peltikaton kuntotarkastuksessa on tärkeää tutkia maalipinnan kunto. Kyse ei ole pelkästään ulkonäöllisestä asiasta, sillä maalipinnan hilseileminen ja lohkeilu altistavat kattopellit ruostumiselle. Ennen pitkää ruostunut pelti kuluu puhki ja aiheuttaa vesivuodon.

Peltikatto kaipaa huoltomaalausta noin 10–15 vuoden välein. Hommaan kannattaa kuitenkin ryhtyä hyvissä ajoin, sillä huonokuntoisen katon maalaus vaatii runsaasti pohjatöitä. Lue lisää peltikaton maalauksesta.

Tiilikaton kuntotarkastuksessa huomioitavaa

Tiilikatteen ikääntyessä tiilien pinta rapautuu ja rakenne haurastuu. Pinnaltaan huonokuntoiset tiilet keräävät likaa, sammalta, kasvustoja ja kosteutta. Lumimassat voiva liikutella tiiliä, ja kosteat tiilet voivat jäätyessään myös murtua tai haljeta. Oman riskinsä tiilen kestävyydelle aiheuttavat katolla tehtävät huoltotoimet.

Rikkoutuneet tiilet on syytä vaihtaa ja paikaltaan siirtyneet asentaa takaisin paikalleen kattotarkastuksen yhteydessä. Näin sadevesi ei pääse kulkeutumaan tiilien raoista talon yläpohjaan. Muista tarkastaa myös harjatiilet ja katon sisätiilien jiirit.

Huopakatteen kuntotarkastuksessa huomioitavaa

Huopa- eli bitumikatteessa ikääntyminen alkaa näkyä pintakerroksen kulumisena, huovan halkeiluna ja kupruiluna sekä saumojen rakoiluna. Jos näitä ongelmia tulee kuntotarkastuksen aikana vastaan, kannattaa niihin tarttua ripeästi. Paikkakorjauksilla, tiivistyksillä ja pinnoituksella huopakatteen alkavat ongelmat voidaan poistaa helposti ja kestävästi.

Katse kattoturvatuotteisiin

Katon kuntotarkastuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös kattoturvatuotteiden kuntoon. Olennaisen tärkeää on varmistaa, että tikkaiden, kattosiltojen ja lumiesteiden kiinnitykset ovat kunnossa eivätkä ne ole päässeet esimerkiksi lumikuorman vaikutuksesta vääntymään.

Hyväkuntoiset kattoturvatuotteet varmistavat turvallisen liikkumisen niin katolla kuin sen alapuolellakin. Katon sekä esimerkiksi savu- ja ilmanvaihtohormien huoltaminen on turvallista, eivätkä talvella katolle kertyvät lumi- ja jääkuormat aiheuta vaaratilanteita pihalla liikkuville ihmisille ja omaisuudelle.

Tarkista lumiesteiden, tikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto säännöllisesti.

Tilaa ammattilainen avuksi

Jos katon omatoiminen kuntotarkastus tuntuu ajatuksena työläältä tai haluat varmistaa tarkastuksen laadun, kutsu meidät avuksesi. Tarjoamme pientalo- ja taloyhtiöasiakkaillemme vesikaton keväthuolto- ja syyshuoltopaketteja.

Katon ammattimaisesti toteutetun kuntotarkastuksen lisäksi huoltopaketit pitävät sisällään irtoroskien, kuten lehtien ja havunneulasten poistamisen katolta, räystäskourujen ja syöksytorvien puhdistuksen sekä pienet korjaustyöt. Mahdollisista isommista korjaustarpeista teemme erillisen tarjouksen ja korjaussuunnitelman.

Tavoitat meidät myös puhelimitse numerosta 050 919 5071.

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö