Katon huollon laiminlyönti on riski kiinteistölle ja sen asukkaille

Vuotavan katon aiheuttamat kosteusvauriot, myrskytuulessa irtoavat kattopellit, osakkeiden arvon laskeminen – uskallatko altistaa taloyhtiösi näille uhkakuville? Helpoin tapa välttyä riskeiltä on katon vuosihuoltosopimus.

Kenellä on vastuu kattohuollon järjestämisestä?

Asunto-osakeyhtiölaissa taloyhtiön kiinteistön kunnossapidosta huolehtiminen määritellään taloyhtiön hallituksen velvollisuudeksi, vaikka usein isännöitsijä käytännössä hoitaakin huoltotoimenpiteiden organisoinnin. Vastuunjaosta on hyvä olla selvillä, jotta remontit ja huollot tulevat varmasti hoidettua ajallaan. Jos katon huoltoa laiminlyödään, seuraukset voivat olla vakavia ja ne vaativat sitäkin suurempia toimenpiteitä jatkossa.

1.    Kattovuodot, kosteusvauriot ja homeongelmat

Kattovuoto on melko yleinen kosteusvaurion aiheuttaja. Syy siihen löytyy yleensä aluskatteen vuotamisesta, jolloin vesikatteen läpi pääsevät vedet eivät virtaakaan pois katolta. Näiden vaurioiden huomaamiseksi kattoammattilaisen tekemä vuosittainen tarkastus on erittäin tärkeä. Kosteuden pääsyä rakenteisiin ei muuten välttämättä huomata, ja se voi ehtiä aiheuttaa asukkaiden terveyden vaarantavia homevaurioita.

2.    Vaaratilanteet

Huonokuntoinen katto voi aiheuttaa suoranaisia vaaratilanteita katolle mentäessä. Esimerkiksi irtoavat kattotiilet ja puutteelliset kattoturvavarusteet lisäävät onnettomuuksien riskiä. Kovin tuulisella säällä taas on vaarana se, että repsottavat pellit lähtevät irti ja saavat ikävää jälkeä aikaan – sekä lähellä liikkuville ihmisille että omaisuudelle.

3.    Katon toiminnallisuuden huonontuminen

Kulunut katon pinta aiheuttaa sen, että roskat, lika ja erilaiset kasvustot kerääntyvät sille herkemmin, jolloin katto on alttiina entistä suuremmalle rasitukselle. Suomen talvessa myös lumikuormat rasittavat kattoja. Mitä huonokuntoisempi katto on, sitä suurempi on talven rasitus. Lumien poistaminen katolta on myös vaivalloisempaa.

4.    Kiinteistön arvon lasku

Hoitamaton ja huoltamaton katto vaikuttaa aina kiinteistön arvoon heikentävästi. Katon huonokuntoisuus näkyy usein selvästi päällepäin – se tekee talon yleisilmeestä epäsiistin eikä varmasti vakuuta mahdollisia asunnon ostajia. Lähiaikoina tulevan kattoremontin uhka on asunnon hankkijalle ikävä miinus ostopäätöstä tehtäessä.

5.    Suuret korjauskustannukset

Tosiasia on, että huollon suhteen laiminlyötyä kattoa odottaa perusteellinen kattoremontti huomattavasti nopeammin kuin kattoa, josta on pidetty hyvin huolta. Säännöllinen huolto voi siirtää remontin tarvetta jopa vuosikymmenillä eteenpäin ja säästää myös muilta korjauskustannuksilta, kun talon alemmat rakenteet ovat suojassa ehjän katon alla.

Vuosihuoltosopimus turvaa katon hyvinvoinnin

Vuosihuoltosopimuksella varmistat taloyhtiösi katon hyvinvoinnin helposti ja luotettavasti. Kun katon kunnon seuranta ja huolto ovat osaavan ammattilaisen käsissä, taloyhtiön osakkaat ja asukkaat voivat nukkua yönsä rauhassa ja isännöitsijän aikaa vapautuu muuhun. Lue lisää katon vuosihuoltosopimuksesta kirjottamastamme oppaasta!

» Lataa opas ilmaiseksi tästä

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö